2024. május 27. - Hella

Fellélegezhetnek a lakáshitelesek. Vagy nem

A közszférában dolgozók, valamint a fiatalok lakáshiteleinek egy részére az állam készfizető kezességet vállal, június 15-től az ilyen hitelek felvevői fizetési könnyítést kaphatnak, például hosszabb lehet a futamidő és kevesebb a törlesztő részlet.
2009. június 5. péntek 10:05 - HírExtra
A 35 év alatti házaspárok, élettársak, és gyermeküket egyedül nevelők a hitelbiztosítéki érték 60 százalékát meghaladó hitelrészre kapnak állami készfizető kezességet. A hitelbiztosítéki érték a lakásnak az az ára, amelyen kényszerértékesítés esetén is eladható.

A kezességgel biztosított hitelek felvevői június 15-től 8 féle fizetési könnyítést kaphatnak. A sorban első a fedezetcsere, amikor másik ingatlanra száll át a jelzálog. A futamidő is meghosszabbítható az eredeti szerződésben foglalthoz képest, és szüneteltetni is lehet a törlesztést, de ettől a futamidő változatlan marad. A törlesztő részlet halasztása is változatlanul hagyja a futamidőt. A törlesztő részlet csökkentése meghatározott időre szól, és ugyancsak nem jár a futamidő meghosszabbításával. Amennyiben a hitelszerződésben szerepelt türelmi idő - például a tőketörlesztés megkezdésére - akkor az legfeljebb 2 évvel meghosszabbítható. A lejárt tartozásra részletfizetés adható, a havi törlesztő részlet pedig - meghatározott időre - fixálható.

A bank a fizetési könnyítéskor az eredeti szerződés szerinti kamatot, díjat, költséget nem emelheti. Az állami készfizető kezesség a futamidő hosszabbítása után sem haladhatja meg a szerződés megkötésétől mért 20 évet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 5. 10:50
Érdemes lett volna itt megemlíteni: az elmúlt 10 évben hány %-ára esett vissza a közalkalmazottak aránya -néhány tollvonás által!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását