2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újabb faj a kihalás szélén

Kritikus helyzetben van a Galápagos-szigetek jellegzetes madara, a rovarevő fapinty - hívták fel a figyelmet a Charles Darwin Alapítvány tudósai.
2009. június 9. kedd 10:02 - HírExtra
A rovarevő fapinty (camarhynchus pauper) szerepelt a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (UICN) "vörös listáján", mostanra viszont átkerült a kritikus helyzetben lévők kategóriájába, mivel nagy a kockázata annak, hogy ez a madárfaj kivész - adta közre a Darwin Alapítvány figyelmeztetését az El Universo című napilap.

A rovarevő fapinty csak a Floreana-sziget magasan fekvő területein fordul elő, és egyike volt azon állatoknak, amelyeket Darwin tanulmányozott, és amelyek szolgálatára voltak a természetes kiválasztódásról és a fajok fejlődéséről szóló elméletének kidolgozása során.

A tudósok szerint a Floreana-szigeten élő rovarevő fapintyekre a legnagyobb veszélyt a törékeny ökoszisztémájú szigetre bekerült Philornis parazita légyfaj jelenti, amely a pintyek fészkeiben élősködik, a fiókákra rakja petéit.

De nem ez az egyetlen veszély a rovarevő fapintyek számára, nőtt a mezőgazdaság által művelt területek aránya is a szigeten. A madárhimlő vírusa is fenyegeti a legutóbbi számláláskor kétezres populációjú madárfajt.

2007-ben az UNESCO az ecuadori partoktól ezer kilométerre fekvő Galápagos-szigeteket felvette a Veszélyben lévő Világörökségek listájára, olyan mértékben romlott a természeti környezet állapota a növekvő turizmus, továbbá a nem őshonos állatfajok bevándorlása és betelepítése miatt.

A Darwin Alapítvány szakértői bejelentették, hogy hozzálátnak a veszélyeztetett madárfaj védelméhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását