2024. április 28. - Valéria

Magára hagyta az állam a fogyatékosokat?

A magyar állam hozzáértés hiánya miatt magára hagyta és lehetetlen helyzetbe hozta a honi fogyatékos sportot - mondta keddi sajtótájékoztatóján Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.
2009. június 9. kedd 12:39 - HírExtra
A sportvezető hozzátette: az MPB az erre az évre szerződésekben garantált állami támogatásból egyetlen fillért sem kapott, a múlt héten már csak 130 ezer forint volt a szervezet számláján.

"Támogatóink segítettek, de így is kevesebb, mint 1 millió forintunk van jelenleg - jelentette ki Gömöri. - Varga Zoltán sportot is felügyelő önkormányzati miniszter nem ismeri a problémáinkat, hiába próbálok vele kapcsolatba kerülni, leveleimre, megkereséseimre nem reagál."

Gömöri elmondta: 2004-ben még 19,2 millió forint jutott az MPB éves működési költségeinek fedezésére, idén ez az összeg már csak 16 millió forint, de ezt sem kapta meg az MPB.

"A legnagyobb gond a sportegészségügy területén tapasztalható. Az előző sportot felügyelő miniszter, Gyenesei István erre a területre 60 millió forintot osztott szét, egyenlő arányban, 12 sportági szakszövetség között. Mi a szövetségeknek jutó 5-5 millió forint felét kértük, de ezt sem kaptuk meg. A jelenleg zajló genovai asztalitenisz Európa-bajnokságon az ötvenkét éves Kaiser Jánost kórházba kellett szállítani, mert rosszul lett.
Nem állt rendelkezésre ugyanis elég pénz, hogy az Eb előtt a megfelelő vizsgálatokat elvégezhessük. Sok fogyatékos sportoló idősebb korban is versenyez, az állami sportvezetés az MPB-vel közösen felel azért, hogy ezek az emberek megfelelő egészségi állapotban vegyenek részt a versenyeken."

A sajtótájékoztatón mutatkozott be Növényi Norbert, a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének (MLMS) elnöke. Az új szövetség az MPB tagszervezeteinek egyesüléséből jött létre, miután a látássérülteket tömörítő szervezet számláján mindössze 2 ezer forint maradt, és ezzel elérte a működésképtelenség határát.

"Sportolóként is azt vallottam, hogy a nemes célért küzdeni kell - mondta Növényi. - Sikerorientált vagyok, életem egyik legnagyobb kihívása az MLMS vezetése. A fogyatékos sportolók igazi példaképek, akikre csak felnézni lehet, és mindent megteszek azért, hogy megkapják azt az anyagi és erkölcsi megbecsülést, amit megérdemelnek."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását