2024. május 2. - Zsigmond

EP: A külképviselet szavazatok nem változtatnak

A külképviseleteken leadott szavazatok nem befolyásolják érdemben a vasárnapi európai parlamenti (EP) választás eredményét, a mandátumok kiosztását, ám a jogi eredmény megállapításához meg kell várni, amíg a külföldön leadott voksokat repülővel hazahozzák és az itthon leadottakkal összesítik.
2009. június 8. hétfő 12:36 - HírExtra
Az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai várhatóan csütörtökön számolják meg a Magyarország konzulátusain és nagykövetségein leadott 3.376 szavazatot. A választás előtt 3.841-en kérték a felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, 95 külképviseletre.

Végül csak 92 külképviseleten adtak le legalább egy szavazatot: Damaszkuszban, Tuniszban és Szkopjében nem ment el senki szavazni azok közül, akik ezt korábban jelezték.

A nyolc pártlistára adott szavazatok között akkora a különbség, hogy matematikailag kizárt, hogy a mandátumkiosztás eredményét a külföldön leadott szavazatok befolyásolják.

Az EP-választás jogi eredményét csak azt követően tudja megállapítani az OVB, hogy külföldről és a magyarországi szavazókörökből beküldött jegyzőkönyvek adatait összesíti. Az OVB eredményt megállapító határozata ellen még jogorvoslattal lehet élni, ez esetben a Legfelsőbb Bíróság dönthet.

A voksokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem repülővel Magyarországra szállítják, és a szavazatokat az OVB tagjai számlálják össze.

A külképviseleti szavazás sajátosságai közé tartozik, hogy az "igazi" névjegyzéket és a szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatták ki, arra a biztonsági jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is nyomtatták. A szavazólap képét elektronikus úton juttatták ki a csaknem száz külképviseletre.

A külképviseleten szavazó választópolgár a szavazatát egy kis borítékba tette, ugyanúgy, mint Magyarországon. A szavazatot tartalmazó lezárt boríték mellé azonban ki kellett tölteni egy nyilatkozatot is, amelyben a választó és a külképviseleti választási iroda vezetője igazolta: a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van, s a nyilatkozat tartalmazza a választó nevét, lakcímét, személyi azonosítóját. Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba tették, lezárták, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírta, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot tette az urnába.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárták, s azzal a választási iroda vezetője elindul Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnát nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig az irodavezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

Az urnákat a repülőgép leszállása után azonnal, de a legkésőbb a szavazás napja utáni csütörtök éjfélig kell a Ferihegyi repülőtérről taxival az Országos Választási Központba szállítani. (Csütörtöki ugyan a végső határidő, ám várhatóan szerdáig megérkeznek az urnák valamennyi külképviseletről, így csütörtöki nyílt ülésén az OVB elvégezheti a számolást.)

Az OVB először a szavazási irat külső borítékjait bontja fel, ellenőrzi, hogy a nyilatkozaton szereplő választópolgár neve valóban rajta volt-e a külképviseleti névjegyzéken. Ha ez rendben van, a belső - a szavazatot tartalmazó - borítékot külön összegyűjtik, csak az összes nyilatkozat ellenőrzése után bontják fel azokat és számlálják meg a szavazatokat, így garantálva a szavazás titkosságát.

A külképviseleti szavazásra a választáson listát állító pártok saját költségükön megfigyelőket küldhettek, ezzel csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom élt. A megfigyelőnek nincs intézkedési joga, és csak akkor szavazhatott ő is a külképviseleten, ha előzőleg felvetette magát a külképviseleti névjegyzékbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását