2024. május 3. - Tímea, Irma

Huszonnégyen Babitsról

Huszonnégy kortárs magyar író, költő fogalmazza meg Babits Mihályhoz való viszonyát abban a kötetben, amelyet az Ünnepi Könyvhét szekszárdi megnyitója alkalmából mutattak be pénteken a tolnai megyeszékhelyen.
2009. június 5. péntek 23:54 - HírExtra
Az 1200 példányban megjelent Engem nem tudtak eloltani című kötet szerzői 117 oldalon esszékkel, novellákkal, versekkel kapcsolódnak Babits életművéhez.

A könyvet eredetileg 2008-ban, a költő születésének 125. évfordulója alkalmából tervezte kiadni az Illyés Gyula Megyei Könyvtár, azonban több felkért író, költő adós maradt a kézirattal, így fél évet késett a kiadás.

Mint Liebhauser János, a könyvtár igazgatója a bemutatón elmondta, a kötet alapkoncepciója szerint nem azt mutatja fel, hogy mit gondol az irodalomtörténet Babitsról, hanem azt, hogy egy kortárs magyar író hogyan tud kapcsolódni a Babits-hagyományhoz. "A babitsi életmű zárókő, ami vagy agyon nyomja, vagy megtartja az embert, próbatétel ma írni róla Magyarországon" - fogalmazott.

A kötet kortárs irodalmi szövegeit Farkas Árpád Babitsolás című verse nyitja, a továbbiakban mások mellett Vass Tibor, Zalán Tibor, Tamás Menyhért, Tóth Krisztina, Lator László versei, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Szőcs Géza, Juhász Ferenc esszéi, Podmaniczky Szilárd novellái olvashatók.

A könyvhét szekszárdi megnyitóján Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író arról beszélt, hogy a 90-es évek elején nem lehetett tudni: a szabadság térnyerésével milyen folyamatok indulnak be az irodalomban. "A fő kérdés az volt, megmarad-e a könyv, vagy leveszik-e az égről a Gutenberg-galaxist" - fogalmazott. Az író ezt ahhoz hasonlította, mintha eltűnne az ablak az építészetből. Nem így történt, a könyv is ablak - mondta, hozzátéve, hogy "most már csak ablakokból állnak a házak, és azt sem tudja az ember, honnan nézzen ki".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását