2024. április 19. - Emma

Kiosztották a Szépíró-díjakat

Aczél Géza költőnek, Krasznahorkai László írónak és Takács Ferenc kritikus, irodalomtörténésznek ítélték idén a Szépírók Társasága által a kiemelkedő alkotómunkát végző csoportosulások és alkotók számára létrehozott Szépíró-díjat - tájékoztatta a Szépírók Társasága csütörtökön az MTI-t.
2009. június 4. csütörtök 23:31 - HírExtra
A hagyományosan vers, próza és esszé kategóriában kiadott elismeréseket Csaplár Vilmos író, a Szépírók Társaságának elnöke és Matyi Dezső, az Alexandra könyvesház tulajdonosa adta át a díjazottaknak.

Aczél Géza (vers)szakadás című kötetével, Krasznahorkai László Seiobo járt odalenn című könyvével, Takács Ferenc pedig Mobilis in mobile című esszéválogatásával érdemelte ki az elismerést.

A Szépíró-díjat odaítélő kuratórium tagja idén Báthori Csaba, Radics Viktória és Tarján Tamás volt, ők készítettek laudációt a díjazottakról.

Báthori Csaba Aczél Géza kapcsán kiemelte: olyan lírai formát alakított ki az utóbbi években, amely "szokatlan a szemnek, feladat a szívnek, de táplálék a türelemnek: a vers lapszéltől lapszélig hömpölyög, elrejti írásjeleit, és csak a szapora lélegzet ritmusát veszi mértékül".

Hangsúlyozta, hogy Aczél Géza a (vers)szakadás című kötetben is a remény elve mentén gyarapodó és csalódó személyiség élményeit gyűjti szavakba. Úgy vélte, a költő szemlélete nem jobb és bal között, hanem jó és rossz között igyekszik kifeszíteni lírai hálószövedékeit. Báthori Csaba megfogalmazása szerint Aczél műveit nem olvassuk, hanem felfejtjük; nem a szavait figyeljük, hanem a titokká tett tónust, a mondandó kigombolyodását, a szerényen adagolt sejtelmet és üzenetet.

Krasznahorkai László Seiobo járt odalenn című könyvét Radics Viktória méltatta. Mint kiemelte, a mű a fokozottan jelenlévő és a megragadhatatlan között cikázik és lebeg, ábrázolja a köztes viszonyokat, ugyanakkor kérdésessé is teszi őket. A részletes ábrázolás a primér, a kérdések körüllengik, olykor beleszúrnak.

"Krasznahorkai az idegenségeivel felnyitotta a beszűkült magyar esztétikai teret és szabadabb meditációra szólít fel, (...) a műgondra hívja fel a figyelmünket, (...) mint cselekedetre, mesterségbeli tudásra és odaadásra" - szögezte le Radics Viktória.

Takács Ferencet Tarján Tamás méltatta. Mint fogalmazott, Takács mozgatója napjaink hazai irodalomkritikai gondolkodásának; egyik tanúsítója, hogy ez a sokszor kétségbe vont, eltünedezni vélt literátus lenyomat létezik, működik, hat.

"Maga a kritikusi mentalitás van a vérében: a kritizálni necesse est" - hangsúlyozta Tarján Tamás.

A Szépíró-díjat nyolc esztendeje alapította az 1997-ben alakult, számos neves írót, költőt, irodalomkritikust tömörítő társaság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását