2024. május 21. - Konstantin

Fidesz: Simor és Bajnai menjenek

Lemondásra szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnököt és Simor András jegybankelnököt a Fidesz frakcióvezetője pénteken.
2009. június 5. péntek 14:36 - HírExtra
Furcsa időket élünk, hiszen van egy magát válságkezelőnek és szakértőnek tartó kormány, amelynek feje többet tett a ciprusi költségvetés rendben tartásáért, mint a magyar gazdaság stabilitásáért, a Magyar Nemzeti Banknak pedig van egy olyan elnöke, aki a pénzügyi szigor és a felelős költségvetési politika szónokaként szokott megszólalni, de kiderült, hogy ő is inkább a felelős ciprusi költségvetési politikát viseli szívén - kezdte sajtótájékoztatóját Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: Bajnai Gordon a mai napig adós az elszámolással, hogy hány millió forintot bujtatott el a magyar adóhatóságok elől és menekített ki Magyarországról. Szerinte nyilvánvaló, hogy ilyen háttérrel, ilyen pénzügyi technikákkal a kormányfő hitelesen nem kérhet a magyar lakosságtól áldozatvállalást, így Bajnai Gordonnak le kell mondania. Szerinte az emberek egy miniszterelnöktől azt várnák el, hogy ha már a közpénzek felelős elköltését propagálja, akkor mutasson példát adófizetésből.

A jegybankelnökkel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank független intézmény, ezért nem venné a bátorságot, hogy megtámadja, de mégiscsak az a helyzet, hogy a jegybankelnök vagyonát Ciprusra menekítette ki, hogy ne kelljen Magyarországon adót fizetnie.

Simor András így méltatlanná vált a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára, ezért neki is meg kell fontolnia a lemondást - jelentette ki Navracsics Tibor, aki szerint ezek után Simor András már nem lehet a magyar pénzügyi hitelesség jelképe, érdemtelenné vált a Magyar Nemzeti Bank nagy hagyományú, nagy tekintélyű és nemzetközi presztízsnek örvendő elnöki pozíciójára.

Úgy vélte, amennyiben a jegybankelnök a magyarországi adófizetést elkerüli, ezzel nem csak a személyes hitelességét veszíti el, hanem aláássa Magyarország pénzügyi hitelességét, megbízhatóságát és a Magyar Nemzeti Bank komolyságát is.
A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, nemcsak összeférhetetlenségi, hanem erkölcsi okokból adódóan is, a miniszterelnök és a jegybankelnök "ma olyan súlyos helyzetbe került, hogy túl sok választási lehetőségük nincs".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfő és a jegybankelnök Magyarország súlyos válsága közepette próbálta meg jövedelme meghatározó részét különböző úton-módon eltüntetni a magyar adófizetői körből, miközben a felelőtlen költségvetési politika miatt, szinte naponta buzdítják újabb és újabb áldozatvállalásra a lakosságot.

Miközben a lakossági megtakarítások elértéktelenednek, a devizahitelek törlesztőrészletei lassan az egekbe szöknek és egyre többen válnak fizetésképtelenné, az emberek azt láthatják, hogy MNB elnöke és a kormány miniszterelnöke az elmúlt években súlyos milliókat menekített ki Magyarországról olyan országokba, ahol lényegesen kedvezőbb körülmények között lehetett adózni - fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Bajnai Gordon és Simor András ezzel kárt okozott a magyar költségvetésnek, amelyből hiányzik az általuk be nem fizetett adó, így ezt nem lehet a hátrányos helyzetű térségekre, a szegényebb családokra, az egészségügyre, a munkanélküliek segítésére, a gyermekszegénység felszámolására, a romák felzárkóztatására vagy más olyan célokra költeni, amelyeket a kormányzati tényezők fogalmaztak az utóbbi időszakban.

Csütörtökön több napilap is beszámolt a jegybankelnök vagyonnyilatkozatairól, amelyekből kiderül, hogy a 2007-es dokumentum szerint Simor András összesen 923 millió forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt, az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont már azt közölte: csupán 67 millió forintja van befektetési alapokban.

A Fidesz emiatt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, miért csökkent egy év alatt közel 900 millió forinttal Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályának csütörtöki közleményéből viszont kiderült ki, hogy Simor András ciprusi cégébe helyezte át megtakarításait. A 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben benyújtott vagyonbevallások közötti számszaki különbözet túlnyomó része abból adódik, hogy Simor András korábbi, külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait a 100 százalékos tulajdonában lévő Trevisol Management Services Ltd. társaságba helyezte át - írták a közleményben.

A kormányszóvivői iroda a múlt héten kilenc témában utasította vissza a Bajnai Gordon és családja ellen folytatott, "hazug állításokkal és hamis vádakkal leírható politikai indíttatású, karakterromboló kampányt".

A kormányszóvivői iroda a közleményben hangsúlyozta: Bajnai Gordon nem vezetett bújtatott hátterű offshore cégeket és az általa korábban irányított társaságok mindig a törvényeknek megfelelően jártak el. A tájékoztatás kitért arra: Bajnai Gordonnak nincs közkeletű szóval "offshore" cégnek nevezett társasága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Steve22
2009. június 5. 14:46
Szerintem én tudom ki menyen el: az Orbán Navracsics Tibor meg összes Jobboldal menyen el francba ezt kívánóm nekik
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását