2024. május 19. - Ivó, Milán

Volt polgármester, nincs polgármester

Megszüntette a szakolyi polgármester tisztségét szerdán hozott, nem jogerős ítéletével a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság - erősítette meg az MTI értesülését csütörtökön Nyakó Zsuzsanna, a bíróság szóvivője.
2009. június 4. csütörtök 19:52 - HírExtra
A polgármester tisztségének megszüntetése érdekében Szakoly település képviselő-testülete nyújtott be keresetet a megyei bíróságra. "Az ítélet rendelkező részében foglaltak szerint, annak jogerőre emelkedése után a polgármesteri tisztség megszüntetéséről a bíróság tájékoztatja Szakoly község választási bizottságát az időközi polgármesteri választás kitűzése érdekében" - áll a bírósági szóvivő közleményében.

Nyakó Zsuzsanna hozzátette: az írásba foglalt ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezéssel élni, így a döntés nem jogerős. Az MTI hivatalos forrásból úgy értesült: az ítéletet, illetve annak indoklását nyolc napon belül kapja meg írásban Szűcs Gabriella független polgármester, aki az ellen a Debreceni Ítélőtáblán fog fellebbezni. A polgármester ügyében a legutóbb márciusban született bírósági ítélet. Szakoly önkormányzatának képviselő-testülete - a polgármester tisztségének megszüntetésére irányuló beadvánnyal egyidejűleg - kérelmet terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy függesszék fel tisztségéből a település vezetőjét, ez utóbbi kezdeményezést azonban az első fokon eljáró szabolcsi bíróság elutasította.

A fellebbezés után a Debreceni Ítélőtábla tárgyalta tovább az ügyet, s március 17-i jogerős végzésében megváltoztatta az elsőfokú döntést: a polgármestert felfüggesztette tisztségéből. A vitához a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) adta az ürügyet, amelynek 37 pontjából 34-et a közigazgatási hivatal törvénysértőnek tart. Az új szmsz megalkotását viszont hiába kezdeményezi a polgármester, a testület nem tárgyal arról, így marad a törvénysértő állapot, amelynek alapján a képviselők pert kezdeményeztek az önkormányzati vezető elmozdítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását