2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Gáz nincs: Vizsgálódik az EU

Tényfeltáró küldöttséget küld az Európai Bizottság Oroszországba és Ukrajnába, felmérni a helyzetet, miután a két ország között ismét kiújult a vita a gázkereskedelem finanszírozása ügyében.
2009. június 4. csütörtök 17:58 - HírExtra
Erről José Manuel Durao Barroso elnök tájékoztatta az európai uniós tagországok kormányait, egy bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli bejelentése szerint. A szakértői küldöttség már a két hét múlva esedékes állam- és kormányfői EU-találkozó előtt beszámol vizsgálódásairól, amelyek eredményeit beépítik a csúcsértekezlet elé terjesztendő bizottsági jelentésbe.

Az orosz kormány a héten arra figyelmeztette az EU-t, hogy ismét leállíthatja gázexportját Ukrajnába, ha Kijev nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek, amitől Moszkvában jelenleg komolyan tartanak. Oroszország januárban, Kijev fizetési elmaradásai miatt, felfüggesztette gázexportját Ukrajnába, és ennek műszaki és politikai következményei miatt csökkent az Európába érkező orosz gáz mennyisége. Az unió több országában heteken át gázhiány volt az orosz-ukrán vita miatt. Az uniós gázellátás negyedrészben az orosz szállításoktól függ, és számos tagállamban, például Magyarországon ennél is nagyobb az arány.

Barroso a múlt héten már célzott arra, hogy az unió megvizsgálja, milyen módon segíthetne Ukrajnának a számla rendezésében, de leszögezte, arra nemigen lát lehetőséget, hogy Brüsszel fizessen Kijev helyett az uniós központi költségvetésből. Előzőleg az orosz vezetés fölvetette, hogy Oroszország és az EU együtt nyújthatna hitelt Ukrajnának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását