2024. május 19. - Ivó, Milán

Elmarad az önkormányzati reform

A politikai konszenzus hiánya és a kormány válságkezelő politikája miatt rövid távon nem várható az önkormányzati rendszer átalakítása - mondta Bekényi József, az Önkormányzati Minisztérium főosztályvezetője csütörtökön egy debreceni szakmai konferencián.
2009. június 4. csütörtök 16:13 - HírExtra
A főosztályvezető közölte: a válságkezelő kormány most elsősorban gazdasági, nem közjogi kérdésekkel foglalkozik. Az önkormányzati rendszer átalakításában első lépésként a hatékonyság fokozását tartják fontosnak: ebbe beletartozik a körjegyzőségek alakításának elősegítése, később pedig az önkormányzatok létszámcsökkentése.

Ez utóbbival mintegy 2-3 milliárd forint lenne megtakarítható évente, azonban a csökkentés mértékéről nincs megegyezés, azt nagy valószínűséggel csak a parlamenti képviselők létszámának csökkentésével együtt viszik majd véghez - mondta Bekényi József.

Közlése szerint az átalakításokat illetően az idén tavasszal az önkormányzatok egyeztető fórumán néhány kisebb területen már konszenzus született. Ilyennek nevezte a körjegyzőségek alakításának segítését egymással nem szomszédos települések között is, valamint az önkormányzati rendszer szétaprózódásának megállítását. Ezzel kapcsolatban szigorítani kívánják az önállóvá válás szabályait - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy későbbi megvitatásra várnak bizonyos, nagyobb horderejű átalakítások. Ezek között lenne az önkormányzati társulások kötelezővé tétele, valamint az önkormányzati közszolgáltatási rendszer átalakítása is.

A kétharmados támogatást igénylő átalakítás nem kormányfüggő, így az egy esetleges kormányváltás után is napirenden maradhat, legfeljebb az elsődleges prioritásokban lehetnek különbségek - jegyezte meg Bekényi József.

Grasseli Norbert, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese a konferencián ismertette az aktuális regionális pályázati lehetőségeket. Ezek közül kiemelte az Észak-alföldi Operatív Programot, amelyre önkormányzatok pályázhatnak, elsősorban infrastruktúrafejlesztésre és ipartelepítésre.

A Baross Program keretében az Észak-Alföldön mintegy 1,8 milliárd forintra pályázhatnak az idén a többi között kutatás-fejlesztéssel és humánerőforrás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozások és az e területen beruházni kívánó önkormányzatok - ismertette az igazgatóhelyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását