2024. május 14. - Bonifác

Barátságok jönnek, mennek

Lehet, hogy a Facebookon keresztül az évek során több barátra tesz szert az ember, de bizalmas barátainak fele hétévente cserélődik, míg társadalmi kapcsolathálózatának mérete változatlan marad.
2009. június 3. szerda 14:41 - HírExtra
Az emberek szeretik azt hinni, hogy ők irányítják, kivel kerülnek szoros barátságba, de a közösségi hálózatokra az is hatással van, hogy milyen összefüggésben találkozunk valakivel - idézte kedden a LiveScience.com amerikai tudományos portál a Gerald Mollenhorstnak, az Utrechti Egyetem társadalomkutatójának tanulmányát.

A szociológus arra volt kíváncsi, hogy pontosan mennyire alakítja kapcsolatainkat a társadalmi kontextus, illetve a személyes preferencia.

Az általa vezetett vizsgálat során több mint ezer, 18-65 év közötti embert faggattak ki baráti kapcsolataikról, majd hét év elteltével ismét kapcsolatba léptek a válaszadókkal.

Az eredeti csoportból 604 embert kérdeztek ki újra. Többek között arra kellett válaszolniuk, hogy kivel beszélgetnek személyes ügyeikről, kinek örvendenek meg, ha látják, hol ismerték meg azt a személyt és hol találkoznak vele manapság.

A kutatás azzal az eredménnyel zárult, hogy miközben a megkérdezettek személyes kapcsolathálózatának mérete nem változott, a hálózat tagjai részint kicserélődtek. A beszélgetőtársak és mindennapi segítőtársak 30 százalékban tartották meg pozíciójukat hét év elteltével. A kezdeti kapcsolathálózat tagjainak pedig csak 48 százaléka maradt a régi.

A kapcsolathálózat méretének változatlansága cáfolta azokat a korábbi kutatási eredményeket, hogy a közösségi hálózatok mérete csökken.

Mollenhorst leszögezte, hogy a hálózatokat nem csupán személyes választások formálják. A barátok kiválasztását korlátozza a találkozásokra való lehetőség száma. Mint mondta: az emberek gyakorta választanak olyan közegből barátot, ahol korábbi barátaikkal találkoztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását