Barátságok jönnek, mennek

Lehet, hogy a Facebookon keresztül az évek során több barátra tesz szert az ember, de bizalmas barátainak fele hétévente cserélődik, míg társadalmi kapcsolathálózatának mérete változatlan marad.

Az emberek szeretik azt hinni, hogy ők irányítják, kivel kerülnek szoros barátságba, de a közösségi hálózatokra az is hatással van, hogy milyen összefüggésben találkozunk valakivel - idézte kedden a LiveScience.com amerikai tudományos portál a Gerald Mollenhorstnak, az Utrechti Egyetem társadalomkutatójának tanulmányát.

A szociológus arra volt kíváncsi, hogy pontosan mennyire alakítja kapcsolatainkat a társadalmi kontextus, illetve a személyes preferencia.

Az általa vezetett vizsgálat során több mint ezer, 18-65 év közötti embert faggattak ki baráti kapcsolataikról, majd hét év elteltével ismét kapcsolatba léptek a válaszadókkal.

Az eredeti csoportból 604 embert kérdeztek ki újra. Többek között arra kellett válaszolniuk, hogy kivel beszélgetnek személyes ügyeikről, kinek örvendenek meg, ha látják, hol ismerték meg azt a személyt és hol találkoznak vele manapság.

A kutatás azzal az eredménnyel zárult, hogy miközben a megkérdezettek személyes kapcsolathálózatának mérete nem változott, a hálózat tagjai részint kicserélődtek. A beszélgetőtársak és mindennapi segítőtársak 30 százalékban tartották meg pozíciójukat hét év elteltével. A kezdeti kapcsolathálózat tagjainak pedig csak 48 százaléka maradt a régi.

A kapcsolathálózat méretének változatlansága cáfolta azokat a korábbi kutatási eredményeket, hogy a közösségi hálózatok mérete csökken.

Mollenhorst leszögezte, hogy a hálózatokat nem csupán személyes választások formálják. A barátok kiválasztását korlátozza a találkozásokra való lehetőség száma. Mint mondta: az emberek gyakorta választanak olyan közegből barátot, ahol korábbi barátaikkal találkoztak.
Forrás: MTI