2024. május 3. - Tímea, Irma

Alkotmányellenes BKV-bírságolási gyakorlat?

Megkülönböztető jellegű, és nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, hogy a BKV pótdíjköveteléseit ötéves elévülési időn belül érvényesíti, amennyiben valakit a metrón, vagy a HÉV-en bírságolnak meg, ezért Szabó Máté ombudsman kezdeményezi, hogy a pótdíjkövetelések elévülési ideje minden közlekedési eszköz esetén egy év legyen.
2009. június 3. szerda 15:05 - HírExtra
Szabó Máté hivatala szerdán közölte az MTI-vel: az országgyűlési biztos már egy tavalyi jelentésében rámutatott, hogy egy minisztertanácsi rendelet alapján - a Polgári törvénykönyvben meghatározott általános, ötéves elévülési idő helyett - egyéves határidőt kellene alkalmazni valamennyi pótdíjkövetelés érvényesítésében.

Hozzátette: megállapítása szerint a BKV a jogállamiság elvével és az abból fakadó tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okoz, ha pótdíjköveteléseit az egyéves elévülési idő esetenként többszörös elteltével kezdi érvényesíteni.

Úgy vélte: az utasok között nem tehető megkülönböztetés attól függően, hogy éppen autóbusszal, vagy metróval utaznak, ezért a BKV-nak minden esetben az egyéves elévülési szabályt kellene figyelembe vennie. A követelések érvényesítésének - közlekedési eszköztől függő - eltérő gyakorlatával a közlekedési társaság megvalósítja a metróval, HÉV-vel, fogaskerekűvel utazók hátrányos megkülönböztetését - írta Szabó Máté.

Szabó Máté a közlés szerint emiatt kezdeményezte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternél a vonatkozó kormányrendelet módosítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását