2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Boross Péter nemzetről beszél

Egy nemzet fájdalmából fakad az emlékezés, de kegyelettel kell adóznunk azon hősök előtt, akik ezer éven át védték a hazát – hangozatta Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a magyar hősök emlékünnepén vasárnap a rákoskeresztúri Újköztemetőben, a Magyar Katonahősök Emlékművénél mondott beszédében.
2009. június 1. hétfő 08:22 - HírExtra
A magyar nemzet azért létezik még, mert valamikor, valakik nem féltették életüket adni a megmaradásárért, és a haza érdekében bátrak voltak, amikor annak kellett lenni – mondta Boross Péter, hozzátéve: mai katonáink a hazáért fegyvert fogók méltó örökösei.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke felidézte, hogy hosszú szünet után lehet újra emlékezni a hősökre, a hazáért életüket áldozó katonákra. Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a Magyar Hősök Emlékünnepét. 1925 és 1944 között nemzeti ünnep volt ez nap, ám a II. világháború után politikai üzenete és eszmeisége miatt a megemlékezést tiltották.

Boross Péter hangsúlyozta: nemzetek sokasodtak, mi pedig egye fogyunk, mára megváltozott a világ, mások az erények, a követelmények, de hőseink példája kötelez minket. Katonára, katonaságra mindig szükség van egy országban – jelentette ki.

Az egykori miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: a legutolsó háború, amiben részt vettünk, iszonyatos pusztítást végzett, de nemcsak a frontkatonák haltak hősi halált, hanem azok az emberek is, akiket vagonokban hurcoltak el, fogolytáborokban vesztették életüket, akiket az utcán fogdostak össze. "Ők is a mi katona halottaink" – jelentette ki.
Tömböl László vezérkari főnök arról szólt, hogy a honvédelemre nevelés nem ünnepnapi kötelezettség. A vezérezredes úgy fogalmazott: a háborúk indítását a hatalom birtokosai döntik el, a hadműveleteket stratégák tervezik, de a harcokat katonák vívták és vívják meg, akik közül sokan nem érik meg a békét. Utánuk csak fejfák, jeltelen sírok és az emlékezés marad meg. Emlékezni kell, mert a nemzetet történelméből él, abból merít erkölcsi erőt – fűzte hozzá.

A magyar honvédség vezérkari főnöke rámutatott: a Magyar Köztársaság környezetében most béke van, azonban napjainkban is léteznek a biztonságot veszélyeztető körülmények. Megjegyezte, a magyar katonák másfél évtizede vesznek részt külföldi kiküldtetésekben, és a magyar honvédség legújabb kori küldetésének is vannak áldozatai. Irakban Nagy Richárd szakaszvezető, Afganisztánban Kovács Gyula főtörzsőrmester, és Nemes Krisztián százados halt hősi halált kötelességteljesítés közben – emlékezett a vezérezredes.

A rákoskeresztúri Újköztemetőben katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a Magyar Katonahősök Emlékművét. Elhelyezték Sólyom László államfő és Szili Katalin házelnök koszorúját, és lerótta tiszteletét Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását