2024. május 23. - Dezső

Gyurcsány támogatást kért az új kormánynak

Az új kormány feladata a válságkezelés lesz, alapvetően arra szerződik, hogy új lendületet adjon a magyar gazdaságnak - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden az Országgyűlésben.
2009. április 14. kedd 15:15 - HírExtra
A leköszönő miniszterelnök a konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában úgy fogalmazott: az új kabinetet nem bántani és támadni, hanem támogatni kell, mert azt teszi, ami az ország érdeke, olyan intézkedéseket tesz, amelyeket az elmúlt években megpróbáltak megspórolni.

Gyurcsány Ferenc azt kérte a parlamenttől, hogy segítsék és támogassák az új kormányt, mert megérdemli, hiszen olyan intézkedéseket fog javasolni és olyan dolgokat fog tenni, amelyeket eldönteni és végrehajtani sem könnyű.

A kormányfő kitért arra: a változások sorozatában nagyon könnyű lesz azt mondani, hogy van, ami elkerülhető lenne, és könnyű lesz az egyébként is meglévő feszültségeket akár "gyilkos politikai szenvedéllyé fordítani".

Szeretném óvni ettől Magyarországot - jelentette ki.

A politikus szerint "ezt a kormányt szidalmazni, ellene indulatot szítani, Magyarországon politikai békétlenséget kezdeményezni, indítani, az nem a kormány ellen való vétek, az Magyarország érdekei ellen való vétek" - vélekedett.

Mint mondta, az új kormánynak valószínűleg nehezebb dolga lesz, mint amilyen dolga a Gyurcsány-kormánynak volt.

A távozó kormányfő azt kérte Magyarország polgáraitól, segítsék az új kormányt abban, hogy elvégezhesse a feladatát.

"Ha eljön az idő, remélem, 2010 tavaszán, akkor pedig adjanak új mandátumot annak, akinek a programjában vagy személyében jobban hisznek" - kérte a választóktól Gyurcsány Ferenc.

Magyarországon ma nem az a probléma, hogy meg kell birkózni a gazdasági válság kihívásaival, azzal az ország meg fog birkózni - közölte. Szavai szerint az ország túl lesz a gazdasági válság okozta gondokon, azok múló, de fájdalmas nehézségek.

Kiemelte: az igazi probléma az, hogy az ország politikai közössége legalábbis kettészakadt.

"Magyarország polgárai, a polgárok nem jelentéktelen része nem egyszerűen rivális politikai gondolkodóként, megismerésre érdemes, izgalmas embertársként tekint a többiekre, hanem kiiktatandó, megsemmisítendő ellenségként" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: "ha ez a helyzet, akkor nekem is részem van benne".

"Ha engem is terhel felelősség, akkor ezt vállalom azzal, hogy kezdeményeztem, hogy alakuljon másik kormány" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Úgy vélte, hogy az elmúlt években sikerek és kudarcok is érték az országot.

"Én is adósa is maradtam Magyarországnak. Adósa maradtam akkor, amikor nem tudtam kellő erővel és talán elegendő őszinteséggel elfogadtatni és elhitetni, hogy ha Magyarország csak vár, vár arra, hogy élete jobbra forduljon, akkor a végén csalódni fog" - közölte a politikus. Mint mondta, ezzel illúziót okozott, álomba ringatta az országot.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy Magyarország húsz éve demokratikus jogállam, az ország szuverén, független.

"Magyarország sikeres utat tett meg, történelmi értelemben büszke lehet arra, amit elért, mégis Magyarország veszekedős ország. Perben és haragban áll időnként önmagával" - fogalmazott.

A távozó kormányfő elismerve, hogy neki is van része abban, hogy ez így alakult, hozzátette: az ország kevéssé érti az összetartás, az együttműködés szabályait.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak a korábbi éveknél bátrabban kell változtatnia, hogy ne maradjon le a világtól.

A miniszterelnök közölte, hogy a következő hónapokban, években nem fog nyilvánosság elé állni, és megköszönte az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, hogy kiállt a kormány mellett.

"Tisztességes feladatra vállalkoztunk, arra, hogy Magyarországon fontos változások sokaságát indítjuk el. Voltak sikereink és kudarcaink" - fogalmazott.

"Köszönöm (...), hogy szolgálhattam önöket. Köszönöm, hogy az ország miniszterelnöke lehettem" - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását