2024. május 17. - Paszkál

Szakítópróba volt az Opel-ügy?

Az Opel megmentéséről született megállapodás egyben a transzatlanti viszony próbáját is jelentette - értékelte szombati rendkívüli sajtóértekezletén Angela Merkel kancellár.
2009. május 30. szombat 14:40 - HírExtra
A kancellár beszámolt arról hogy előző nap minderről telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, s egyetértettek abban, hogy mindkét kormány érdekelt az Opel ügyének rendezésében. Merkel szerint mindez jelentős mértékben elősegítette a szombatra virradóra létrejött megállapodást. A német kancellár úgy értékelte, hogy az egyezmény jó esélyt biztosít a munkavállalók számára, akik megérdemelték ezt.

A kialakult válságért nem őket, hanem a General Motorst terheli a felelősség - fogalmazott Merkel, aki súlyos irányítási mulasztásokkal vádolta az amerikai anyavállalatot. A német kormány azt tette, amit tenni tudott, illetve tennie kellett - hangsúlyozta a kancellár. Utalt ugyanakkor arra, hogy az Opel és a beruházó osztrák-kanadai Magna előtt nehéz feladatokkal teli időszak áll.

A kilátásokat érintve kancellár egy új, a német Adam Opel GmbH irányítása alatt álló európai vállalat létrehozásáról beszélt. A német kormány közvetlenül nem vesz részt ebben, ugyanakkor a tartományokkal együtt hitelgaranciával támogatja azt - fűzte hozzá.

Angela Merkel rendkívül nehéz tárgyalásokról és súlyos kockázatokról beszélt. Kiemelte a kormány és a németországi Opel-üzemeknek otthont adó tartományok együttműködését, hozzáfűzve, hogy az átmeneti időszakra létrehozott vagyonkezelői megoldás biztosíthatja az Opel függetlenné válását a General Motorstól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását