2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hazánk lehet a cigánypolitikai modell?

Magyarország megvalósíthatja az integrált cigánypolitikai modellt, s ez például szolgálhat Európa számára, ha azonban nem indul el a roma integráció, Európa szembekerül egy "ketyegő bombával"- jelentette ki Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke pénteken egy hódmezővásárhelyi fórumon.
2009. május 29. péntek 20:16 - HírExtra
A magyarok rendelkeznek az integrált cigánypolitikai modell legtöbb elemével: van kisebbségvédelmi törvény, kisebbségvédelmi ombudsman, kisebbségi önkormányzati rendszer, csak nem működik hatékonyan - mondta el a fideszes parlamenti képviselő A romák helyzete és a roma integráció Magyarországon az európai uniós csatlakozás után öt évvel címmel rendezett fórumon.

Farkas Flórián közölte: öt éve maga is szószólója volt az uniós csatlakozásnak, de a cigányság annak előnyeit nem érezte meg, pedig Közép-Kelet-Európában 12-15 millió roma él. Ha a cigányság helyzetét nem rendezik, egész Európának komoly problémával, "szociális bombával" kell szembesülnie - tette hozzá.

A politikus elismerően szólt a hódmezővásárhelyi integrációs programról, melyhez hasonlót, mint mondta, még nem tapasztalt az országban.

Lázár János (Fidesz) polgármester a fórumon beszámolt arról, hogy a dél-alföldi város már 2003-2004-ben kiemelten foglalkozott a roma integrációval. A vásárhelyi oktatási integrációs program az érintettek szoros együttműködését igényelte, és megváltozott a pedagógusok szemlélete is.

A városban a szegregált iskolák megszüntetésével és az integráció bevezetésével nem romlottak az iskolai eredmények, sőt a gyengébb tanulók eredménye javult, a jóké még jobb lett. Az iskolai integrációs programot hamarosan az unióban is bemutatják- tette hozzá. Kitért arra is, hogy a város saját forrásaiból felszámolta a cigánytelepeket. Végül a munkaintegrációt is igyekeztek megvalósítani, több mint háromszáz munkahelyet ajánlottak fel a rászorulóknak, bár eddig csak az emberek negyven százaléka fogadta el a felajánlott közmunka-lehetőséget.

A két politikus egyaránt hangsúlyozta a június 7-ikei európai parlamenti (EP) választások fontosságát. Farkas Flórián ezzel kapcsolatban kiemelte: új cigánypolitika kell, így a választás egyben előválasztás a cigányság részéről, nem csak az uniós képviseletre voksolás. "Véleményt kell mondani a kormány cigánypolitikájáról, mert új politika csak új kormánnyal lesz" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását