2024. május 19. - Ivó, Milán

Balhé egy összeadási hiba miatt

Az IBM-vezette konzorcium anyagában egy táblázatban néhány számot rosszul adtak össze, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke döntésével ennek kijavítását engedte meg a versenyhelyzet fenntartása érdekében - közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője, aki Nyitrai Zsolt fideszes képviselő pénteki sajtótájékoztatójára reagált.
2009. május 29. péntek 13:58 - HírExtra
A Fidesz felszólította Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, hogy indítson vizsgálatot a digitális tábla projekt ügyében, mert a közbeszerzési eljárás - véleményük szerint - átláthatatlan, homályos és több ponton áthágja a jogszabályokat. Az ellenzéki képviselő közölte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke átlépte a jogszabályi kereteket, amikor az egyik fő pályázót, az IBM Magyarországot továbbengedte a versenyben.

Oravecz Péter elmondta: valóban felmerült az a probléma, hogy az IBM hibásan szolgáltatott adatokat, az egyik táblázatban rosszul adták össze a számokat. Elvileg a közbeszerzési törvény szerint nincs lehetőség az adatok javítására, de ez a döntéshozó hatáskörébe tartozik. Az NFÜ elnöke, mint döntéshozó úgy döntött, hogy egy több millió forintba kerülő, immáron második alkalommal megindított eljárást nem állít le, illetve nem idéz elő olyan helyzetet, hogy megszűnjön az árverseny lehetősége egy hibás adatszolgáltatás miatt. Az NFÜ elnöke ezért úgy döntött, hogy a bíráló bizottság folytassa a tevékenységét, biztosítson hiánypótlási lehetőséget az IBM részére, hogy a téves összeadást korrigálni tudja.

Oravecz Péter hangsúlyozta: a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a döntéshozó ilyen módon is védje a versenyt. Különösen igaz ez a közösségi eljárásoknál, ahol uniós pénzekről van szó.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából 2008 júniusában írta ki az árubeszerzést érintő közbeszerzést, több mint 24 milliárd forintos keretösszeggel az interaktív tábla-beszerzési pályázatban.

Oravecz Péter közölte, hogy a közbeszerzési kiírás az összeg nagyságára való tekintettel szigorú volt, a kétfordulós közbeszerzési eljárás első, részvételi szakaszára 2 jelentkező, összesen mintegy 20 vállalkozás bevonásával adott be részvételi jelentkezést.

A digitális táblák beszerzésére 24 milliárd forint áll rendelkezésre, a HP ennek majdnem másfélszereséért vállalta volna a szállítást. Az IBM ugyan árban a meglevő összeg alatt maradt volna, de két olyan alvállalkozót - a Synergont és az Albacompot - vont be a szállításba, amelyeket korábban kartellezésért elmarasztalt a versenytanács. Mivel ezen okok miatt az NFÜ számára egyik ajánlat sem volt elfogadható, a tendert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. február 2-án érvénytelennek nyilvánította.

Ezt követően a KSZF újabb közbeszerzést írt ki, változatlan keretösszeggel, jelenleg a részvételi szakasz hiánypótlási részénél tart a folyamat. A dokumentációt 7-en vették meg, 2 konzorcium adott be részvételi dokumentációt. Az eljárás várhatóan két hónap múlva lezárul, azaz szeptemberben elkezdődhet a beszerzett eszközök kiszállítása az iskolákhoz - közölte Oravecz Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását