2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az Alkotmánybírósággal vizsgáltatnák az adótörvényt

Az adótörvények utólagos normakontroll vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól Pettkó András független országgyűlési képviselő.
2009. május 29. péntek 13:44 - HírExtra
Azért van szükség az alkotmánybírósági normakontroll vizsgálatra, mert a családi pótlékot adóterhet nem viselő járandóságnak minősítő rendelkezés alkotmányellenesen, a kihirdetést megelőző időre állapít meg kötelezettséget az állampolgárok számára - fogalmazott a képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a szeptember elsejétől hatályos szabályozás szerint a személyi jövedelemadó alapjába (szja) beleszámít a családi pótlék összege. Hozzátette: mivel az szja törvény szerint adóév alapján adózunk, visszamenőleges hatállyal már ez év januárjától az összevont adóalap részét képezi a családi pótlék, ami miatt magasabb adókulccsal adózhatnak az érintettek.

A módosítás tehát visszamenőleges személyi jövedelemadó kötelezettséget jelent majd, a törvény kihirdetését megelőző időre is, mivel az év első felében szerzett jövedelmet is magasabb adósávba kényszerítheti a szeptembertől kapott családi pótlék - hangsúlyozta Pettkó András.

Pettkó András még május közepén, az adótörvények elfogadása után arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

A volt MDF-es, jelenleg független képviselő beszélt arról is: a kormány "zombiként" fel akarja éleszteni az örökösödéi illetéket, a "haláladót", a vagyonadó köntösébe bújtatva.
Mint mondta, a vagyonadó tervezett szabályozása szerint, bár mentesülnének az adófizetési kötelezettség alól a 62. életévüket betöltöttek, a rokkant- vagy rehabilitációs járadékban részesülő emberek, a meg nem fizetett adó az örökösökre szállna.

Pettkó András közölte: ragaszkodik a haláladó végleges eltörléséhez, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány végső elkeseredésében újra megsarcolja az örökösöket.

A képviselő megmutatta azt az internetes portált is, a www.halalado.hu-t, melyen egy kalkulátor segítségével az érdeklődő kiszámíthatja, hogy mennyi örökösödési illetéket kell fizetnie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását