2024. május 21. - Konstantin

Visszavonul az élő legenda

Bejelentette visszavonulását a szabadfogású birkózás valaha volt egyik legeredményesebb és legnagyobb versenyzője, az orosz Buvajsza Szajtyijev.
2009. május 26. kedd 12:45 - HírExtra
A 34 éves orosz sportoló többek között a motiváció hiányával magyarázta döntését, ami nem meglepő, hiszen másfél évtizedes felnőtt pályafutása során három olimpiai (1996, 2004, 2008), és hat-hat világ- és Európa-bajnoki címet szerzett.

"Nincs már igazán miért birkóznom - mondta Szajtyijev, aki Krasznojarszkban él. - A jövőben a családommal szeretnék sok időt tölteni, amire eddig nem volt lehetőségem. Nem aggódom, kiválóan meg leszek majd a civil életben is."


Szajtyijevről mindent elmond, hogy általában csak akkor nem nyerte meg az adott világversenyt, ha nem indult el rajta. Olimpián is csupán egyszer, a 2000-es sydneyi játékokon kapott ki. Utóbb bevallotta, hogy akkor lebecsülte a teljesen ismeretlen amerikai Brandon Slayt, s félvállról vette meccsüket, ezért fordulhatott elő, hogy legyőzte őt riválisa.
Slay döntőbe jutott a játékokon, sőt a győztes német Alexander Leipold dopping miatti kizárása után aranyérmes lett.

Élete első felnőtt Eb-sikerét (1996), illetve utolsó vb-győzelmét (2005) Budapesten arató klasszis a legfőbb oka annak, hogy az elmúlt évtizedek legjobb magyar szabadfogású birkózója, Ritter Árpád "csak" két Eb-győzelmet szerzett - már szintén befejezett - pályafutása során. Ritter többek között a 2005-világbajnoki döntőben, illetve a 2004-es olimpia csoportkörében is Szajtyijevtől kapott ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását