2024. május 11. - Ferenc

Lamperth: "sokszor nehéz döntéseket kell meghozni"

Lamperth Mónika szerint ahhoz, hogy Magyarországot olyan állapotban érje a válság vége, hogy a befektetőknek már jó lehetőségeket tudjanak kínálni, "sokszor nehéz döntéseket kell meghozni".
2009. május 26. kedd 22:50 - HírExtra
Az MSZP elnökhelyettese, Kaposvár országgyűlési képviselője erről kedden egy szociálpolitikai kérdésekkel foglalkozó kaposvári konferencián beszélt, hangsúlyozva: akkor járnak el felelősséggel, ha érveiket elmondják a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, és megmagyarázzák az embereknek, hogy milyen intézkedésekre miért van szükség.

"Annál is inkább igaz ez, mert a politikai versenytársunk csak egyetlen egy dolgot szajkóz, hogy a világon minden megoldódna, hogyha új kormány jönne" - tette hozzá.
Vidorné Szabó Györgyi, a Parlament Ifjúsági- Szociális és Családügyi Bizottságnak elnöke a közel száz fős, többségében idősebbekből álló hallgatóságnak 1975-ig visszavezetve részletesen elmagyarázta, hogy miért volt szükség időről időre a nyugdíjjal, illetve a nyugdíjkorhatárral kapcsolatos korrekciókra.

A 13. havi nyugdíj megszüntetésével kapcsolatosan azt mondta: "foggal és körömmel" ragaszkodtak hozzá, de a válságkezelés során "el kellett engedni ezt az utolsó szalmaszálat is. Mint mondta, pontosan tudják, hogy a nyugdíjas társadalomnak szüksége van erre a kis plusz pénzre, ezért "ahogy erősödik a gazdaság, visszaadják".

A nyugdíjkorhatár emelésére a politikus szerint nem csak a környező országokhoz való alkalmazkodás miatt van szükség, hanem azért is, mert "a születéskor várható életkor úgy kitolódott, hogy (...) túlnyomó többségben bőven élvezhetjük még a nyugdíjas éveket".

Korózs Lajos, a Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszernek fenntarthatónak, finanszírozhatónak és rugalmasnak kell lenni ahhoz, hogy megfeleljen a kihívásoknak. Ilyen kihívás, hogy megfelelő válaszokat tudjunk adni a várható demográfiai öregedésre, ami az ország és Európa előtt áll - tette hozzá.
"Kutya kötelessége a politikának legalább ebben a kérdésben leülni egy asztalhoz, hogy tudjuk azt, hogy mire lehet számítani öt év múlva, tíz év múlva, húsz év múlva" - fogalmazott az államtitkár.

Korózs Lajos ismertetése szerint azokkal az intézkedésekkel, amit most hoznak, azt szeretnék elérni, hogy kiszámítható legyen a nyugdíjrendszer. Az államtitkár táblázatokkal és ábrákkal szemléltette, miként alakul Magyarország korfája az elkövetkező évtizedekben.

Az előrejelzések szerint 30-40 év múlva minden második ember idős ember lesz - mondta az államtitkár, hozzátéve: ebből következően a cél az, hogy minél tovább a munkaerőpiacon tartsák az embereket. Egyrészt, mert így magasabb lesz a jövedelmük, több szolgálati idővel pedig magasabb lesz a nyugdíjuk, és nem a szociális rendszernek kell majd segíteni a mindennapi életüket - magyarázta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását