2024. május 18. - Erik, Alexandra

Európa leggyorsabb számítógépe

Európa leggyorsabb számítógépét kedden helyezték üzembe a németországi Jülichben. A JUGENE elnevezésű szuperkomputer Európában első alkalommal lépte túl az úgynevezett petaflopot, azaz másodpercenként több mint egybilliárd (milliószor milliárd) művelet elvégzésére képes.
2009. május 26. kedd 18:33 - HírExtra
A szupergyors gépet a klímaváltozás szimulációjára, az új félvezetők működésében vagy éppen a szívet helyettesítő vérpumpában folyó vér áramlásának a vizsgálatában hasznosíthatják.

A világranglistán a jülichi masina a harmadiknak számít. Annete Schavan, német szövetségi kutatási miniszter a gép teljesítményének méltatásakor elmondta, hogy "az elmélet és gyakorlat mellett a szimuláció bonyolultabb folyamata a kutatás elengedhetetlen eszköze". A kutatásban szerzett előny gyakorta a számítógép szimulációs programján alapul.

A szupergép 72, vízhűtéses telefonfülkényi szekrényből áll, amelyeket egy hatalmas teremben helyeztek el. A gép maga 2,2 megawatt elektromos áramot használ, a terem összesen 5,3 megawattot, ez egyébként egy nagy szélerőmű teljesítményének felel meg. A több tízmillió eurós költségen a szövetségi állam és Észak-Rajna Vesztfália osztozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását