2024. május 19. - Ivó, Milán

A pedagógusok is elutasítják

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megdöbbenéssel és felháborodással fogadta Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselőknek a közoktatási törvényhez beadott módosító javaslatait - közölte az érdekvédelmi szervezet kedden az MTI-vel.
2009. május 26. kedd 12:39 - HírExtra
A PSZ tiltakozik, hogy a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel való előzetes egyeztetés, vita nélkül lehessen dönteni ilyen fontos kérdésekben - olvasható közleményükben.

"Nemtelen támadásnak ítéljük meg a 8 osztályos gimnáziumok kimenő rendszerben való megszüntetésének tervét" - írták, hozzátéve: a kilencvenes évek oktatáspolitikai vitáiban létrejött a 6 + 6, 4 + 8, 8 + 4 szerkezet egy elemének megszüntetése, s a 6 + 6 szerkezet favorizálása nem szolgálja az oktatásban részt vevő szülők, tanulók, pedagógusok érdekeit.

Az érdekvédelmi tömörülés tiltakozik az egységes iskola és kollégium létrehozása ellen is, mert ott sem a gyerekek érdeke a fontos, hanem az iskolában tanító pedagógusok töredékóráival akarják olcsóbban, de kisebb pedagógiai-nevelési haszonnal működtetni az intézményrendszert.

Elfogadhatatlan tartják továbbá a nem szakrendszerű oktatás új definícióját, hiszen a kompetencia alapú oktatás eddig is tantárgyi rendszerben valósulhatott meg. Durva beavatkozásnak ítélik a nevelők kompetenciájába a hétvégi házi feladatok tilalmát, a pedagógiai programok újabb megváltoztatási szándékát.

Követelik, hogy az Országgyűlés utasítsa el ezt az "időszerűtlen, előkészítetlen, a szakmával meg nem vitatott antidemokratikus és az oktatásban érdekelt valamennyi partner érdekeit sértő elképzelést" - zárul a PSZ kommünikéje.

A két liberális képviselő közelmúltban beadott törvénymódosító javaslata szerint jelenlegi formájukban megszűnnének a nyolcosztályos gimnáziumok, bővülne a nem szakrendszerű oktatás a többcélú oktatási intézményekben, s nem lehetne hétvégére házi feladatot sem adni a gyermekeknek. A javaslat élénk szakmai vitát váltott ki.

Elutasította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Fidesz és a KDNP is. Nem támogatta bizonyos oktatási formák betiltását, s a 6+6-os szerkezet kötelezővé tételét az MSZP sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását