2024. május 20. - Bernát, Felícia

A magyarellenesség terjedése akár a sertésinfuenzáé?

A sertésinfluenza járványához hasonlóan terjed a magyarellenesség a "volt kisantant országaiban": Romániában már a vezető magyar hivatalnokok felét elbocsátották.
2009. május 26. kedd 15:31 - HírExtra
"Mint egy sertésinfluenza-járvány terjed a magyarellenesség a volt kisantant országaiban. Ennek részeként a kormánynak alárendelt megyei intézmények tisztviselőit váltják le tömegesen" - hangsúlyozta Tőkés László.

Több mint felét bocsátották el a romániai megyei közhivatalok magyar vezetőinek, 222 közül 125-öt. A folyamat pedig tovább tart, s a legsötétebb Ceausescu-korszakra emlékeztet. A leváltássorozat látszólag politikai természetű, a kormánypártok a saját embereiket helyezik el, azonban "nemzeti tisztogatással kombinált politikai tisztogatás" zajlik - mondta Tőkés László újságíróknak nyilatkozva.

A kialakult helyzetről Sólyom László köztársasági elnökkel is tárgyal kedden Budapesten. A romániai magyar köztisztviselők elbocsátásának ügyéről tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét, az Európai Parlament vezetőjét és a soknyelvűségért felelős uniós biztost is - tette hozzá az MTI kérdésére.

Tőkés László azt megelőzően nyilatkozott a sajtónak, hogy az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának is beszámolt a kialakult helyzetről.

A bizottsági ülésen az erdélyi politikus kiemelte: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közösen lépett fel az elbocsátásokkal szemben.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szerint továbbra is az etnikai alapú közképviseletre van szükség, nem pedig pártpolitikai alkuk alapján történő képviseletre. Erre mutatott rá a mostani helyzet is, hiszen az RMDSZ-képviselők elbocsátásával pártpolitikai döntések születtek - tette hozzá.

Tőkés László arról is beszélt, hogy a magyarság vészesen fogyatkozik Romániában, "humánkatasztrófa" veszélyezteti a kisebbséget. A székelyföldi betelepítések tovább folynak, ennek hátterében a kormány és az ortodox egyház áll - mondta a politikus.
Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az ülésen kiemelte: a román és az uniós jogot is sérti a romániai magyar tisztségviselők tömeges elbocsátása, a köztisztviselők etnikai alapon való megkülönböztetése.

"Ez egy politikai-etnikai tisztogatás. Elítéljük ezt a magyarellenes politikai tisztogatást" - mondta Németh Zsolt. Hozzátette: a helyzet rendkívül súlyos.

Románia az elmúlt hónapokban olyan úton indult el, amely az 1990-es évek etnikai feszültséggel terhes időszakát hozhatja vissza. Romániának el kell döntenie, hogy együtt kíván-e működni Magyarországgal az emberi és kisebbségi jogok érvényesítése területén. Magyarországon már megszületett a döntés: együttműködést szorgalmaznak az Országgyűlés pártjai is - fűzte hozzá.

Kozma József, a bizottság szocialista alelnöke szerint nem lehet napirendre térni a felett, ha a romániai magyar kisebbség kétszeresen hátrányos helyzetbe kerül egy parlamenti választás után. A kormányból való kiszorulás nem eredményezheti a kisebbségi jogok csorbulását - fűzte hozzá.

"A demokrácia éppen arról szól, hogy ez nem megengedhető. Ha valaki a politikai választásokon kiszorul a kormányzatból, ez semmiképpen nem járhat együtt azzal, hogy a nemzeti, kisebbségi jogait tekintve bármilyen hátrány érhesse ezzel párhuzamosan" - hangsúlyozta a politikus.

A demokrácia nem lehet teljes a kisebbségi problémák megoldása nélkül, így Romániában is demokráciadeficit van a kérdés megoldatlansága miatt - hangsúlyozta Kozma József.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár az MTI-nek azt mondta: a magyar diplomácia dolgozik a romániai magyar hivatalnokok elbocsátásának ügyében, s a háttérben zajló tárgyalásokon keresik a megoldást. Az államtitkár zárt ülésen tájékoztatta a külügyi és határon túli magyarok bizottságát a Külügyminisztérium munkájáról a kérdésben.

"A kisebbségi ügyekben most jónéhány olyan lépés történt, amelyet már eddig is jeleztünk és szóvá tettünk. Dolgozik a magyar diplomácia, nyilvánvalóan azt gondoljuk, hogy a kétoldalú kapcsolatrendszerben megoldást fogunk találni. Ez a következő hetekben ki is fog derülni" - hangsúlyozta Szabó Vilmos.

A román és a magyar külügyminiszter heti rendszerességgel tárgyal egymással uniós keretek között, egy hónapon belül államtitkári tárgyalás is lesz, emellett már szervezik a kormányfői találkozót és az együttes kormányülést is. Fontos a parlamenttel való egyeztetés is - tette hozzá az államtitkár.

A román kormány a múlt hónapban fogadott el egy olyan rendeletet, amely megszüntette a hatáskörébe tartozó megyei intézmények vezetőinek a köztisztviselői státusát. Így az eddigi vezetőket - közöttük számos romániai magyar szakembert - tömegesen elmozdíthattak tisztségükből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását