2024. április 29. - Péter

Vége a külföldre menekített pénzek korszakának?

A kormány tervei szerint az adóparadicsomban alapított - magyar vállalkozás által tulajdonolt - cég jövedelmét fel kell majd tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót.
2009. május 24. vasárnap 14:49 - HírExtra
A pénteken benyújtott 2010-es adócsomag része az is, hogy a külföldre utalt kamat, jogdíj és szolgáltatási díj kifizetésekre 30 százalékos forrásadót vezetnének be, valamint az ingatlannal rendelkező hazai társaságban részesedő külföldi személynek is adóznia kellene Magyarországon a részesedés eladása után - közölte az MTI-vel a kormányszóvivő vasárnap. Szollár Domokos elmondta: az a cél, hogy a nyereséges vállalkozások és vállalkozók ne tudják kimenekíteni hasznukat és jövedelmüket adózatlanul.

Bajnai Gordon miniszterelnök a válságkezelő program ismertetésekor jelentette be, hogy megadóztatnák a különböző offshore cégeken keresztül adóparadicsomokba menekített pénzeket és vagyont.

Szollár Domokos elmondta, a magyar adórendszer egyik legnagyobb problémája, hogy kevesen fizetnek adót, ennek csökkentésére az eltitkolt, az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatása az egyik lehetséges eszköz. Ez ügyben több jogszabály-módosítást is tervez a kormány. Tájékoztatása szerint pontosítani kell például több fogalmat is: az offshore cég megnevezést és az érintett tevékenységek körét.

Az intézkedések között említette, hogy mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében kiterjesztik az adókötelezettséget a kivont, a megtermelt jövedelemre egyaránt, amennyiben látható, hogy a kapcsolt viszony fennáll az adóparadicsomban lévő társaság és hazai partnere között.

A kormányszóvivő kitért arra: a hazai vagyon védelmét és az átláthatóságot szolgálja az a tervezett szabályozás is, amely révén az ingatlannal rendelkező hazai társaságban részesedő külföldi személynek is adóznia kell majd Magyarországon a részesedés eladása, elidegenítése után.

A jövő évi adószabályok tartalmazzák azt is: 2009. december 31-ével megszűnik az amnesztia, vagyis csak addig lehet kedvezményes, 10 százalékos adózással hazahozni a külföldre vitt vagyont.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását