2024. május 19. - Ivó, Milán

Megbízott vezérigazgató a Főkert Zrt. élén

Ideiglenesen Vásárhelyi Istvánt bízta meg szerdán a cég igazgatósága a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatói teendőinek az ellátásával a tulajdonos fővárosi önkormányzat által kedden posztjáról felmentett Kocsis László helyett - közölte a testület MSZP által delegált elnöke az MTI-vel.
2009. május 20. szerda 20:26 - HírExtra
Várhatóan egy hét múlva írják ki a vezérigazgatói pályázatot, s így két hónapon belül új vezetőt nevezhetnek ki. Megbízatása várhatóan 2011. május végéig szólna - mondta Bánsági György.

Az igazgatósági elnök közölte: a megbízott vezérigazgató csütörtökön egyeztet elődjével arról, hogy a cégnél marad-e, vagy távozik. A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága ugyanis csak az igazgatóságból és a vezérigazgatói tisztségéből hívhatta vissza Kocsis Lászlót, akinek ettől még a határozatlan idejű munkaszerződése érvényben maradt a cégnél. Távozása esetén egyébként a 930 ezer forintos havi fizetésének tizenkétszerese és 60 százalékos prémium járna Kocsis Lászlónak. Az elnök elmondta azt is, hogy Kocsis László vezérigazgatói felmentéséről az önkormányzat gazdasági bizottságának döntése után értesült.

Bagdy Gábor (KDNP) a gazdasági bizottság keddi zárt ülése után az MTI-nek elmondta, hogy érdemi indoklás nélkül, rapid módon, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek helyszíni előterjesztése alapján az MSZP-SZDSZ képviselők szavazataival döntöttek Kocsis László felmentéséről. Az ellenzéki politikus közölte, hogy csakúgy mint két évvel korábbi kinevezésekor, most sem indokolták a város vezetői az előterjesztésükben a javaslatukat.

Wieszt János (MSZP) közölte, hogy a bizottság szocialista tagjait röviddel az ülés előtt tájékoztatta Hagyó Miklós és Steiner Pál frakcióvezető a váltással kapcsolatos kérdésekről. Halmágyi Judit (SZDSZ) tájékoztatása szerint az SZDSZ képviselők körében már előző nap ismertté vált a vezérigazgató-váltási szándék.

Az ellenzékiek egy éve kifogásolták, hogy a Főkert Zrt. kisebbségbe került egyik leányvállalatában a Főkert Parkfenntartó Kft.-ben egy tőkeemelés miatt. A többségi önkormányzati tulajdonrész visszaszerzése a gazdasági bizottság felszólítása ellenére sem valósult meg. A kft.-ben több mint 14 százalékos tulajdonrésze lett Kocsisnak a tőkeemeléssel.

Tény az is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nemrég kartellezés gyanúja miatt eljárást indított a céggel szemben, mivel azt gyanítják, hogy másik három társasággal együtt évek óta felosztották a piacot.

Kocsis László, aki az SZDSZ-es városvezetők támogatását élvezte, 1994. óta vezette a Főkertet. A kizárólag önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetői közül egyedüliként maradt posztján 2007 nyarán is, amikor a főpolgármester-helyettesek javaslatára új vezérigazgatókat neveztek ki.

Vásárhelyi István, a Főkert Zrt. SZDSZ által delegált igazgatósági tagja még az 1990-es évek első felében a fővárosi önkormányzat vagyonkezelő társaságának vezérigazgatójaként a városvezetés vezérkari értekezleteinek állandó résztvevője volt.
Később az állam vagyonkezelő társaságát is vezette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását