2024. május 23. - Dezső

Kevesebb a közúti baleset

Az év első negyedévében 15 százalékkal kevesebb közúti közlekedési baleset történt, mint a tavaly az első három hónapban.
2009. május 20. szerda 10:23 - HírExtra
A KSH tájékoztatása szerint az év első negyedévében 3.300 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ennek kétharmada lakott területen belül. A legnagyobb mértékben a lakott területen belül történt balesetek száma csökkent, 2008 első negyedévéhez képest 18 százalékkal, míg a lakott területen kívül okozott baleseteké 9 százalékkal volt kevesebb.

A balesetek 2000 óta emelkedő trendje 2007-ben megtört, és az irányzat jelenleg is csökkenő. A balesetek száma 2003 első negyedévében volt utoljára ennél alacsonyabb (49-cel), akkor azonban 10 ezer gépjárműre 10 baleset jutott, szemben a jelenlegi 9-cel. A lakosság számához viszonyított adatok megegyeznek, 10 ezer főre mindkét időszakban 3 baleset jutott.

Az év első három hónapjában a balesetek 5 százaléka végződött halállal. A halálos balesetek száma egyébként a negyedéven belül februárban volt a legalacsonyabb, a 2008. év azonos hónapjához viszonyítva 24 százalékkal kevesebb.

Több mint 4 és fél ezren szenvedtek közúti balesetet, közülük 170-en vesztették életüket (ennek 40 százaléka vétlen áldozat volt), a súlyosan megsérültek száma túllépte az 1.200-at, a könnyen megsérülteké pedig a 3.100-at. A meghalt személygépkocsi-vezetők 60, az áldozatul esett elöl ülő utasok 35, a hátul ülő utasok 83 százaléka nem használta a biztonsági övet.

A tavalyi első negyedéves adatokhoz hasonló számban fordultak elő idén az egyjárműves balesetek kategóriájába tartozó megcsúszások, farolások, felborulások, pályaelhagyások.

A balesetek 71 százalékát okozták személygépkocsik, 9 százalékát teherszállító járművek, 8 százalékát gyalogosok, 6 százalékát pedig kerékpárosok. A balesetek 91százaléka a járművezetők hibájából történt, leggyakrabban azért, mert nem megfelelően választották meg a sebességet. A tavalyi év adataihoz képest a gyalogosok okozta balesetek csökkentek a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal, és a személygépkocsik okozta balesetek a legkevésbé, 11 százalékkal.

Az autópályákon közlekedők - az országos adatoknak megfelelően - 15 százalékkal kevesebb balesetet okoztak, mint egy évvel korábban. A balesetek száma azonban autópályánként eltérően alakult: az M1-esen 15 százalékkal nőtt, az M30-on megkétszereződött, az M5-ön 56 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A relatív baleseti mutató az M1 autópályán volt a legmagasabb, itt 100 kilométerre 14 baleset jutott, míg az M5-ön a legalacsonyabb, ahol mindössze 6. A megsérült személyek 31százaléka külföldi állampolgár volt.

A balesetek 13 százalékának hátterében szerepelt alkohol. Az ittasan okozott balesetek száma az előző év azonos időszakához képest minden kategóriában csökkent, kivéve a személygépkocsi-vezetőket, akik esetében közel azonosan alakult. Az ittasan okozott balesetek aránya a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek között a legmagasabb, 31százalékos.

Miközben a Dél-Dunántúlon a balesetek száma 21 százalékkal csökkent, 45 százalékkal emelkedett a halálos balesetek száma: Somogy megyében háromszorosára, Baranyában pedig 30 százalékkal nőtt a halálos balesetek száma.

Az ittasan okozott balesetek száma Közép-Magyarországon 16 százalékkal, Észak-Alföldön 13 százalékkal emelkedett, Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön azonos szinten maradt, a többi régióban csökkent. A legnagyobb növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Budapesten volt: Jász-Nagykun-Szolnok megyében 82, Budapesten 45 százalék volt a növekedés. Az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett balesetek száma Közép Dunántúlon csökkent a legnagyobb mértékben, több mint 40 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását