2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tilos a tüntetés, a tömegrendezvény

A szerb fővárosban, ahol - a legkülönbözőbb indokokkal - szinte naponta vannak tüntetések, minden tömegrendezvényt megtiltottak szerdára, Joe Biden amerikai alelnök látogatása idejére.
2009. május 19. kedd 15:23 - HírExtra
A biztonsági előkészületek már hetekkel korábban elkezdődtek - csaknem négyszáz fős amerikai szakértői csapat érkezett Belgrádba, s vette kezébe a látogatás technikai irányítását. A szerb sajtóba kiszivárgott hírek szerint az alelnököt szállító Air Force Two repülőgépet a határtól a szerb légierő vadászgépei kísérik. Hogy hány órától, arról nincs nyilvános információ; egyetlen, a látogatáshoz köthető időpontot sem közöltek eddig a sajtóval.

Amit többé-kevésbé tudni lehet, az az, hogy Joe Biden mind a négy hivatalos megbeszélése Novi Beogradban - a szerb főváros modern, a Szávától északra lévő városrészében -, a néhai Jugoszlávia kormányzatának készült Szövetségi Palotában lesz. Az épület pazar, s 70 százaléka kong az ürességtől, mivel néhány minisztérium és kormányhivatal használja csak. Azért esett rá a választás, mert széles sugárutakkal szabdalt lakónegyed közepén áll, ezért környezete nem jelent akkora biztonsági kockázatot, mint Belgrádnak a Szávától délre lévő centruma, ahol az állami intézmények zöme van.

Joe Biden azonban - a hírekből ítélve - azt sem kerülheti el, mivel látogatása utolsó programjának, a Boris Tadic államfő által adott díszvacsorának a helyszíne valószínűleg az elnöki palota lesz. Amit már tudni lehet: minden útvonalat, amelyen az amerikai alelnök végighalad, tág környezetével együtt lezárnak, a parkoló autókat, az utcákon lévő szemetes konténereket eltávolítják, s az érintett körzetekben elnémítják a mobiltelefonokat.

Hogy mindez hol történik, egyelőre nem tudni. Megfigyelők szerint ezért szerdán és csütörtökön sok belgrádi autós fogja keresni elvitt kocsiját, amelyet véletlenül olyan helyen hagyott, amelynek közelében az amerikai alelnök elhaladt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását