2024. május 20. - Bernát, Felícia

Magyarország nem tud a bolíviai küldöttségről

Budapestet hivatalosan nem értesítették arról, hogy bolíviai ügyészi delegáció érkezne Magyarországra az egy hónappal ezelőtti kommandósakció ügyében - mondta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő kedden az MTI-nek.
2009. május 19. kedd 22:05 - HírExtra
Hivatalos megkeresés nem érkezett. A Buenos Aires-i magyar nagykövet azonban kapcsolatba lépett a bolíviai nagykövettel, azonban ő sem tudott az ügyészi delegáció magyarországi útjáról - mondta Mátrai Zsuzsanna.

Az MTI kérdésére hozzátette: ha valóban érkezik ilyen delegáció, akkor Magyarország nem zárkózik el attól, hogy segítse a csoport munkáját.

Az MTI-nek a Buenos Aires-i magyar nagykövet - aki a bolíviai érdekképviseletet is ellátja - megerősítette, hogy nem kapott hivatalos tájékoztatást az ügyben. Józsa Mátyás azonban hozzátette: nem hivatalosan már hallott a tervről.

A La Razón című La Paz-i újság kedden írt arról, hogy a bolíviai ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja bizonyos magyar állampolgárok kapcsolatát a dél-amerikai országban leleplezett államellenes összeesküvéssel. A lap szerint Marcelo Sosa ügyész többek között Révész Tiborral, egy jobboldali magyar csoport vezetőjével szeretne találkozni, akiről az összeesküvést kivizsgáló parlamenti bizottság úgy véli, hogy ő az ügy egyik főszereplője. Az ügyészség a bolíviai külügyminisztérium segítségét kérte, hogy segítsen megszervezni Révész Tibor kihallgatását - írta a lap.

Az ügyész azt is kérte a külügyminisztériumtól, hogy járjon el a magyar hatóságoknál annak érdekében, hogy vallomást tegyen Dudog Gábor, Gáspár Dániel és Nagy Tamás Lajos is, akinek a neve szintén felmerült az állítólag Bolívia felosztására és Evo Morales államfő meggyilkolására szőtt összeesküvéssel kapcsolatban.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt.

Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását