2024. május 13. - Szervác, Imola

Nagyívű kiállítás Kaposváron

A XX. század eleji modern festészet magyarországi megalapozását elindító nagybányai művészek alkotásaiból nyílik kiállítás a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban jövő pénteken.
2009. május 16. szombat 17:01 - HírExtra
A múzeum közlése szerint a mintegy félszáz alkotás a legfontosabb mestereket reprezentálja a telep megalakulásától az első világháború végét lezáró időszakig. A kollekció hazai múzeumok és magángyűjtők tulajdonában lévő, ritkán látható festményekből áll - közölte a kiállítóhely az MTI-vel.

Az alapítók - Hollósy Simon, Réti István, Thorma János, Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla - munkái mellett olyan művészek képeit is láthatják az érdeklődők, akik a nagybányai művésztelepről indultak el, de később más irányt vett művészeti pályafutásuk.

A kiállítás különlegessége, hogy több somogyi, a nagybányai festészet vonzáskörébe tartozó festőművész munkájával is találkozhatnak a tárlat látogatói.

A kaposvári Rippl-Rónai József ugyan nem dolgozott Nagybányán, a köré gyűlő fiatalok, köztük az ugyancsak kaposvári Galimberti Sándor és a marcali Bernáth Aurél azonban megfordultak a századforduló e legnagyobb hatású művészképzőjében.

Hollósy Simon müncheni szabadiskolájában tanult a somogytúri Kunffy Lajos is, akinek festői világa nagyon közel állt a nagybányai művészekéhez. Hollósy egy másik növendéke, a kaposvári Unghváry Sándor festőművész által alapított Kőröshegyi festők 1908-tól 1911-ig nyaranta Nagybánya szellemében dolgoztak.

E szellemiség jellemzője, hogy a nagybányai művésztelep festői a megújító irányzatok közül a plein air naturalizmus és a szecesszió egyidejű feldolgozásával az impresszionizmus egy sajátosan magyar megoldásához jutottak el.

Az idén 100 éves évfordulóját ünneplő múzeum ezzel a különleges tárlattal tekint vissza az alapítás időszakára és kapcsolódik a Festők városa hangulatfesztivál programjaihoz. A kiállítás szeptember 13-ig látható a kaposvári múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását