2024. június 6. - Norbert, Cintia

Söröskorsó szökőkút épül

Egy söröskorsót ábrázoló szökőkút kerül Kaposváron a donneri városrész újonnan épülő körforgalmi csomópontjának közepére.
2009. május 14. csütörtök 11:02 - HírExtra
A szökőkutat a lakosság kérte, a közepére kerülő műalkotásra a városháza tett javaslatot, felszólítva a lakosságot, hogy válasszon a két kaposvári művész ajánlata közül.

A szavazásra feltett két szobor egyike egy söröskorsó - ennek egyelőre még csak a makettje készült el -, amellyel Sörös Rita a városrész névadójának Donner János (1814-1876) serfőző mesternek állítana emléket. A másik Weeber Klára munkája, amely egy eredetileg is szökőkútnak készült kőkompozíció, és jelenleg egy kevesek által látható belső udvarban áll.

A városháza honlapján közzétett felhívásra több mint háromezren válaszoltak, ám miután a voksok fele-fele arányban megoszlottak, Szita Károly polgármester a Kaposvári Városszépítő Egyesületet állásfoglalását kérte. A mintegy három évtizedes múltra visszatekintő civil szervezet a söröskorsó mellett döntött.

Az indoklásban Vékony László elnök azzal érvelt, hogy két felkínált lehetőség közül egyértelműen a söröskorsó tervét tartják kifejezőbbnek és karakteresebbnek, ezért ennek a szobornak az elhelyezését támogatják.

A döntést a városháza elfogadta, és ennek alapján műszaki igazgatósága a napokban közzé is teszi a szökőkút elkészítésére vonatkozó ajánlattételi felhívást.

A körforgalom építése amúgy jó ütemben halad, úgyhogy rövidesen újabb szökőkút díszíti Kaposvárt. A somogyi megyeszékhelyen ez már nem is meglepő, hiszen az utóbbi időben átadott körforgalmú csomópontokban, megújult köztereken szinte mindenütt szökőkút áll. A kaposváriak az elsőre még rácsodálkoztak, majd megtetszett az ötlet. Olyannyira, hogy a donneri körforgalom közepére már kifejezetten lakossági kérésre kerül szökőkút.

A városban jelenleg tucatnyinál is több szökőkút található - az elsőt 1913-ban a Csiky Gergely Színház előtti téren a Kaposvári Szépítő Egyesület állíttatta -, így lassan az egykor virágos jelzővel illetett, majd néhány évtized után erre a titulusra - hazai és nemzetközi elismeréssel is igazoltan - ismét rászolgált megyeszékhely újabb jelzővel gazdagodhat: a virágos Kaposvárt a szökőkutak városaként is emlegethetik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását