2024. május 17. - Paszkál

Hekkerek durva rombolása

Hekkerek tönkre tették az Avsim nevű rendkívül impozáns, repülő-szimulációkkal foglalkozó honlapot.
2009. május 16. szombat 20:23 - HírExtra
Az 1996-ban indult honlap a repülő-szimulációk mindenféle aspektusával foglalkozott, de leginkább a Microsoft Flight Simulator sorozattal.

A támadás két szervert ért, és a rendszergazdák nem mentették el az adatokat, így sajnos hatalmas és helyrehozhatatlan kár érte a repülős szimulációk rajongói által közkedvelt honlapot.

Az alapító, Tom Allensworth a BBC brit közszolgálati műsorszórónak elmondta, hogy az Avsim éppen ezért meghatározhatatlan ideig offline lesz, és nem is biztos benne, hogy valaha is újra beindítják."A hackerek metódusa miatt borzasztóan nehéz, sőt, talán lehetetlen visszaszerezni az elvesztett adatokat."

Az elég értelmetlennek és kegyetlennek tűnő hackertámadás alapjaiban rázta meg a szimulátoros közösséget: több száz blog, fórum, twitter és Facebook hozzászólás foglalkozott vele. A simflight.com egyik felhasználója konkrétan ezt írta: "a pokolban speciális helyet érdemelnek az olyan hackerek, akik ilyen aljasságot művelnek."

Derek Davis, a PC Pilot szimulátoros magazin szerkesztője így kommentálta az esetet: "Úgy tűnik, hogy Tom 13 évnyi munkáját törölték ki a hackerek. Az Avsim rendkívül fontos honlap volt, mert az egész szimulátoros közösség itt osztotta meg a szimulátor-játékokhoz tartozó tengernyi virtuális repülőteret, tájat, játékokba illeszthető repülőmodelleket és egyéb modifikációkat. A honlap értéke egész egyszerűen felbecsülhetetlen volt."

Tom Allensworth egy ideiglenes fórumot nyitott meg a honlapjait látogató felhasználói számára. Itt el is magyarázta, hogy a hackerek miért tudtak ekkora kárt okozni: "Sokan kérdezték, hogy miért nem mentettük el az adatokat?

Nos, mi azt a megoldást választottuk, hogy a két meglévő szerverünk között másolgattuk át az adatokat, így ha netán az egyik megsérült volna, a másikról még mindig vissza lehetett volna mindent másolni. A probléma csak az, hogy a hacker gondosan megsemmisített minden adatot mindkét szerveren, így lehetetlennek tűnik az adatmentés."

Derek Davis azért bizakodó, és abban reménykedik, hogy honlapnak azért van jövője: "Biztos vagyok benne, hogy az Avsim főnixmadárként száll majd fel hamvaiból, hogy aztán nagyobb és jobb legyen, mint valaha."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását