2024. május 5. - Györgyi

Nem Chuck Norris miatt brutálisak a fiatalok

És akkor még valaki felteszi a kérdést, hogy miért ilyen brutálisak a tinik? Nagyon egyszerű: azért, mert a magyar nép igen nagy része értelmetlen baromságokkal tölti az idejét. Naná, hogy ez lesz.
2009. május 14. csütörtök 19:19 - HírExtra
Neeem, kérem. Nem az akciófilmek a hibásak azért, mert egyre több fiatalkorú fordul az agresszióhoz, ha valami elintéznivalója van. Fenéket. Nem is a horrorfilm. Nem is a mekdonálc (ha valaki hunglis helyett angolul kéri: mekdánolc), ami létének kábé annyi értelme van, mint lócitromban a c-vitaminnak. Ráadásul a Blikk című kultúrlap által megszólaltatott Réz Andrásnak sincs igaza: nem is a minden idők legprimitívebb műsorai, a híres kibeszélősók a sárosak abban, hogy a gyerekek helyett sokszor állatokat kell kezelnie az iskolában a pedagógusnak. Felejtsük már el a TV-n való lovaglást, az csak egy komponense a bajnak.

Az alapvető probléma az, hogy a felnőtt, aki felelős a gyerekének a neveléséért vagy baromságokkal foglalkozik, vagy a sz.rt is kihajtja magából, hogy megéljen, ahelyett, hogy a neveléssel foglalkozna. Bizony. 25-35 év közöttiek közül pakolják fel a kezüket azok, akik nem láttak akciófilmet, mondjuk a jó kis klasszikusan debil Rambót, vagy Chuck Norris bármelyik moziját, amiben egymaga lemészárolja a vietkongokat. Oszt’ mégis többen tudták, hogy mi a határ valóság és fikció között.

Baj lesz


Amikor a szülő a kocsmában ül és/vagy idióta újságokat olvas és/vagy üres fejjel bámulja a debilebbnél debilebb műsorokat a kereskedelmi TV-ken, s gyakran ő maga is agresszív állatként viselkedik otthon, akkor nem kell csodálkozni, hogy a gyerek is fogékonyabb ezekre a mintákra. Ha pedig nincs, aki megmondja neki, hogy Józsikám, ezt ne csináld, mert baj lesz, akkor baj lesz. Bizony.

A kecskeméti mészárlásért sem Chuck Norris, meg a GTA a hibás. A blikkféle kultúrlapok által csak Marikának hívott édesanyát is vegyük már elő. Hogy nevelt? Mit tett azért, hogy a gyerekébe ne szoruljon annyi indulat, amit csak úgy tudott belőle kijönni (ebben Réznek igaza van), hogy 10 szúrással mészárolta le a mellette fekvő barátnőjét? Van komoly ember, aki szerint ez a pillanat hevében történt? Marhaság! Ez nem a pillanat hevében történt, hanem réges-régen halmozódó, belül elfojtott agresszió kitörése volt, amiért – kövezzenek meg érte – nem a 17 éves kölyök a felelős, hanem bizony a környezete, amelyik képtelen volt az ő problémáit megoldani. Vagy egyáltalán foglalkozni vele.

Nem csak a gyilkos a hibás

Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyilkos maga nem hibás, mert de. Csak nincs egyedül. Ő egy szűk környezet kreatúrája, akármennyire is 50 kiló, és akármennyire is szemüveges, fiatal értelmiséginek tűnik. Azok áldozata, akik nem voltak képesek érteni a nyelvén. A szülői feladat nem abban áll, hogy enni adunk a kölöknek, meg zsebpénzt , oszt’ menjen ahova jól esik neki, vagy zárkózzon be a szobájába és hagyjon mindenkit békén, mert anyukának meg apukának éppen fontosabb dolga van. A munka fontos, persze, de ha nincs meg a megfelelő szülő-gyerek kapcsolat, akkor abból ilyen tragédiák jöhetnek ki: ti. olyan, ami családon belüli problémaként végérvényesen tönkretesz két (vagy akár több) családot.

Csak egy halk megjegyzés a végére: a modell érvényes a politikára is. A feszültségekért legelőször a döntéshozókat kell elővenni, s utána azokat, akik nem tudnak uralkodni magukon, s tettlegességig visznek konfliktusokat. Gyilkosságra nincs bocsánat, de a rossz nevelésre sincs.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását