2024. május 20. - Bernát, Felícia

Feljelentétták a szoborra mászókat

Garázdaság miatt feljelentést tett a bíróságon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az ellen az öt ember ellen, aki a Lehet Más a Politika (LMP) nevű párt szerdai budapesti rendezvényén felmászott a Kossuth-szoborra.
2009. május 14. csütörtök 23:38 - HírExtra
Az LMP csütörtöki, MTI-hez eljutatott közleményében a történteket felidézve azt írta, hogy szerdán az európai parlamenti (EP) választási kampány részeként a fővárosi Kossuth téren tartottak egy rendezvényt, amelyhez - mint megjegyezték - a hatályos jog szerint nincs szükség előzetes rendőrségi bejelentésre.

"Ennek ellenére a rendezvényen rendőri fellépést tapasztaltunk, mely a rendezvény feloszlatását és az abban résztvevők előállítását célozta" - fogalmaztak; hozzátéve, hogy meggyőződésük szerint a rendőrség fellépése megalapozatlan és jogszerűtlen volt.
Ezzel összefüggésben a BRFK azt közölte, hogy egy rendezvény során a résztvevők kötelesek betartani a hatályos jogszabályokat, függetlenül attól, hogy a rendezvény megtartásához szükséges-e előzetes bejelentés vagy sem.

Az LMP a közleményében hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatalom húsz évvel a rendszerváltás után is rendőrségi módszerekkel reagál egy új politikai erő megjelenésére.

Emlékeztettek arra, amikor az LMP októberi színrelépését kísérő lézervetítését "a rendőrség krimibe illő módon igyekezett megakadályozni". Akkori intézkedéseiket az azt követő ombudsmani vizsgálat egyértelműen jogszerűtlennek nyilvánította - fűzték hozzá. (A Lehet Más a Politika mozgalom tagjai és szimpatizánsai akkor hívták fel magukra a figyelmet, amikor 2008. október 6-án lézerrel írták fel a Parlament Dunára néző homlokzatára szervezetük monogramját, honlapjának címét, és egy ábrát is megjelenítettek az épületen.)

Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese szerdán az MTI-nek elmondta: a Kossuth téren heten demonstráltak, akiket a rendőrök felkértek, hogy hagyják el a területet; a kérésnek eleget tettek.

Az ügyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított "a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítási szabadsággal, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt".

Mint az ombudsman az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében írta, arra keresi a választ, miért került sor rendőri intézkedésre, mi alapozta meg, hogy a rendőrség szerdán feloszlatta az LMP rendezvényét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását