2024. április 29. - Péter

Megvalósult! Kifejlesztették a láthatatlan köpenyt!

Az amerikai Berkeley Laboratórium és a Kaliforniai Egyetem kifejlesztett egy olyan anyagot, amely már meglehetősen megközelíti a láthatatlanná tevő süveg fogalmát.
2009. május 9. szombat 14:50 - HírExtra
"A láthatatlanság problémájára új megoldást fejlesztettünk ki, amely dielektromos - áramot nem vezető - anyagokon alapszik" - magyarázta a kutatás vezetője, Xiang Zhang, aki a laboratórium és az egyetem munkatársa is egyben.

Zhang csapatának sikerült csak dielektromos anyagok segítségével kifejleszteni egy láthatatlanná tevő szőnyeget. Amennyiben alátesznek egy tárgyat, a szőnyeg felülete speciális nanostruktúrájának köszönhetően mégis teljesen simának tűnik - a tárgy így a szemlélők szeme előtt láthatatlan lesz.

A kutatócsoport kísérletei során egy 3,8 mikrométerszer négyszáz nanométeres felület esetében, infravörös fényben bebizonyította, hogy ez a megközelítés működik - tudósítanak a Nature Materials című szaklapban.

Az új láthatatlanná tevő köpeny felülete Zhang szerint a színtisztán dielektomos anyagokból álló összetétele és formatervezése következtében növelhető. Az anyagkutató abban is bízik, hogy ezzel a megközelítéssel és precízebb elkészítéssel megvalósítható a látható fény tartományában is "működő" anyag - így lehetővé téve az igazi, emberi szem által észlelhető láthatatlanságot.

A kétdimenziós szőnyeg sem végleges elgondolás. "Következő célunk, hogy mindhárom dimenzióban működő köpenyt hozzunk létre" - hangsúlyozza Zhang.

A kutató a dielektromosanyag-megközelítésben látja a reményt álmai megvalósulására. Az új felfedezés nem csak a láthatatlanságot hozza közelebb, hanem lehetővé teszi, hogy a fényt hasonlóképp más területeken is manipulálni lehessen - például nagyteljesítményű, újszerű mikroszkópok vagy gyorsabb számítógépek esetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását