2024. április 29. - Péter

Miben halt meg Napóleon?

Nem arzénmérgezésben, nem is gyomorrákban, hanem veseelégtelenségben halt meg I. Napóleon francia császár - állítja egy nyugalmazott dán orvos, elismert urológus.
2009. május 6. szerda 14:15 - HírExtra
Arne Sörensen a Napóleon veséje című könyvében leírja, hogy a világhódító korzikai hosszú időn át szenvedett vese- és vizelési problémáktól.

Az aalborgi kórházban praktizált, 82 éves orvosnak szenvedélyévé vált Napóleon története, és hogy hobbiját összekösse hivatásával, 50 éven át tanulmányozta a császár életét és egészségi állapotát gyermekkorától egészen haláláig. „Napóleonnak ifjú kora óta krónikus húgycsatorna-szűkülete, húgyhólyag-gyulladása és különböző vesebetegségei voltak, köztük elzáródásból fakadó veseelégtelenség.

Ezek vezettek halálos szövődményekhez” - fejti ki könyvében. Szerinte a császár hosszú időn át küszködött vizelési nehézségekkel, olyannyira, hogy egyszer azt mondta: „ez lesz a halálom”.

A dán orvos állítja, hogy következtetéseit a tények objektív klinikai vizsgálataira alapozta.
I. Napóleonnak 1821. május 5-én Szent Ilona szigetén, 52 éves korában bekövetkezett haláláról számos feltételezés és mendemonda látott napvilágot.

Sokáig tartotta magát az a változat, hogy angol fogvatartói lassan megmérgezték arzénnal, mások szerint gyomorrákban szenvedett - ezzel hozták összefüggésbe legendává vált pózát is, amely azt a célt szolgálta volna, hogy kezével csillapítsa fájdalmát -, és volt olyan verzió is, hogy orvosai túlságosan gyakran alkalmaztak nála gyomormosást, és emiatt kapott szívbetegség végzett vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását