2024. május 20. - Bernát, Felícia

Csillagászok ha találkoznak

Tizedik alkalommal vizsgálhatják az ég gyöngyszemeit Miskolcon a Csillagparty elnevezésű rendezvényen - a csillagászat iránt érdeklődők és az égbolt szerelmesei május 11-én, hétfőn este ingyenes távcsöves bemutató részeként tehetnek szert új ismeretekre.
2009. május 9. szombat 17:06 - HírExtra
Leitner Zsolt, a Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló megbízott vezetője az MTI-nek elmondta: a miskolci csillagvizsgáló egy évtizede rendezi meg évi egyszeri ingyenes távcsöves bemutatóját. Tíz éve - a 7 év szünet után újra működő - csillagvizsgáló akkori munkatársai és helyi amatőrcsillagászok ötlete volt, hogy a város lakóit meg kellene közelebbről ismertetni a csillagos égbolt látványával.

"Ezért egy távcsöves bemutatót szerveztek, aztán később a rendezvény hagyománnyá vált. A város különböző helyei adtak eddig otthont az eseménynek: a belváros, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, egy bevásárlóközpont, és az eseményhez hamar csatlakoztak az idő közben Miskolcon megalakuló amatőrcsillagász-szervezetek is.

Néhány éve a bemutatót Miskolc Város Ünnepéhez kötik, így hétfőn a rendezvénysorozat része a Miskolci Csillagparty. Ennek részeként - a Városház téren - este a csillagvizsgáló munkatársai, szakkörösei és az egyesületek tagjai tartanak ingyenes távcsöves bemutatót. Az érdeklődők különböző működési elvű, típusú és méretű távcsövekbe nézhetnek bele, így például lesznek lencsés és tükrös távcsövek is. Azoknak, akik szeretnének egy ilyen műszert vásárolni, segítségükre lehet a bemutató a választásban.

Derült idő esetén a résztvevők megismerhetik a tavaszi égbolt jellemző csillagképeit: az Oroszlán, a Szűz, az Ökörhajcsár csillagképeket. Ezeknek a csillagképeknek legfényesebb csillagai sorrendben a Regulus (Oroszlán), a Spica (Szűz) és az Arkturus (Ökörhajcsár). Ez a három csillag alkotja a Tavaszi Háromszöget. A bemutató fő látványossága a gyűrűs Szaturnusz, amely a Naprendszer második legnagyobb bolygója. Ebben az évben sajnos nagyrészt a gyűrűi élét fordítja felénk, ennek ellenére szépen megfigyelhető lesz - közölte a szakember.

A X. Miskolci Csillagparty része annak az eseménysorozatnak, amelyet a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából Miskolcon indítottak a csillagászszervezetek. Ennek keretében egy 12 részes előadássorozat zajlik a Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban, amely a csillagászat és űrkutatás tudományával ismerteti meg a hallgatóságot és a legújabb kutatási eredményekről is tájékozódhatnak a résztvevők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását