2024. május 4. - Mónika, Flórián

Habsburg György, akinek tényleg a vérében van a politika

Habsburg Györggyel, az európai parlamenti választások MDF-es jelöltjével beszélgettünk, aki a HírExtrának elárulta, mi lenne a legfontosabb feladat az Európa Parlamentben, és hogy ő mivel tudna ehhez a legjobban hozzájárulni.
2009. május 8. péntek 07:59 - HírExtra
Hogyan került kapcsolatba az MDF-el?

Először 1989 júliusában kerültem kapcsolatba a Magyra Demokrata Fórummal. Édesapám szervezett Debrecenben egy közös programot a párttal. Éppen ott született meg a Páneurópai Piknik ötlete is. Ezután folyamatosan tartottam a kapcsolatot az MDF-el is, Dávid Ibolyával kifejezetten jó volt a viszonyunk.

Mért vállalta el a jelöltséget?


Mert Magyarországon válság van. Ilyen helyzetben pedig mindenki úgy segít az országon, ahogy tud. Mikor jött a felkérés, én ezt tartottam szem előtt. Mivel 1979 óta állandó kapcsolatom van az Európai Parlamenttel így alkalmasnak éreztem magam a feladatra.

Édesapám 1979-től húsz éven át tagja volt az EP-nek, bátyám a kilencvenes években volt képviselő, jómagam 1996 óta, mint utazó nagykövet tartottam a kapcsolatot az európai intézményekkel. 2004 óta az Európai Unió Vöröskeresztjében a koordinációs csoport vezetőségi tagja vagyok, sokszor lobbiztunk az EP-ben. Egyszóval biztosan állíthatom: jól ismerem az Európai Parlamentet. A döntésemet végül is ezek alapozták meg.



Mit szeretne az Európai Parlamentben csinálni?

Vannak, akik azt mondják, ők külpolitikával, mások az agrárkérdésekkel, vagy éppen biztonságpolitikával kívánnak foglalkozni. Én egészen mást szeretnék. Igaz, ehhez érteni kell az brüsszeli Parlament működését.

Az EP-ben különféle ügyek vannak, amelyekhez meg kell szerezni a képviselők támogatását. Mikor egy ilyen, Magyarországot is érintő ügy napirendre kerül, el kell kezdeni a nemzeti érdekek védelmében dolgozni, azaz mind a frakcióban, mind azon kívül olyan kompromisszumokat kötni, melyek aztán meghozzák a kívánt eredményt hazánk számára.

Ehhez folyamatosan kapcsolatot kell tartani a különböző uniós nemzetek befolyásos politikusaival, hogy segítségükkel többséget tudjunk szerezni. Én tehát a konkrét ügyekkel, az ország számára fontos témákkal és azok hatékony képviseletével szeretnék foglalkozni.



Ebből következik, hogy ön kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik az EP-ben. Ezt még a politikai ellenfelei is előnyeként ismerik el. De kik valójában azok, akiket a legjobban ismer?

Mivel édesapám mellett harminc éve veszek részt a Parlament életében, nagyon jól ismerek olyan képviselőket, akik azóta is folyamatosan aktív formálói a brüsszeli politikának. Hogy csak egy példát említsek, kifejezetten közeli, jó ismerősöm Hans-Gert Pöttering, az Európa Parlament elnöke.

E mellett különlegesen jó a kapcsolatom a spanyol néppárti képviselőkkel, és természetesen a skandinávokkal is, hiszen a nővérem svéd parlamenti képviselő. Az olasz képviselőket a Vöröskereszten keresztül ismertem meg, velük is kiváló a viszony. És akkor még nem is beszéltünk a németekről, akikkel édesapám miatt szintén nagyon jó a kapcsolatom, sokakkal baráti szálak is összefűznek.

Mit tud ajánlani az EP-választási kampányban MDF a többi párthoz képest?

Ahogy már említettem, a gond az, hogy folyton csak a belpolitikáról esik szó a kampányban, meg egymás szidásáról. Ezzel szemben, mi próbálunk Európáról beszélni. A kampányunkban konkrét ügyekkel foglalkozunk, abban fejtjük ki a véleményünket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását