2024. május 9. - Gergely

Megkezdték itthon a vadvírus vizsgálatát

Megkezdődött az új típusú influenza Magyarországra érkezett vadvírusának vizsgálata, a következő lépés a tesztvakcina elkészítése, majd annak vizsgálata lesz.
2009. május 7. csütörtök 19:04 - HírExtra
A két, összesen mintegy három hónapot igénybe vevő vizsgálat után, az oltóvírus birtokában kezdődhet el a nagyüzemi gyártás - mondta Németh Zsolt, aki szerint az Omninvest heti 500 ezer adagot bizonyítottan képes előállítani, ám ha szükséges, akkor ennél többet is.

Közlése szerint 50- 60 százalékos oltottságra, azaz 5-6 millió ember számára elégséges oltóanyag gyártására készülnek, de ha az egészségügyi hatóságok úgy döntenek, hogy mindenkinek meg kell kapnia a szérumot, akkor néhány héttel meghosszabbítva a munkát, tízmillió ampullát is elő tudnak állítani.

A cég nemcsak a gyártásra, hanem a kiszállításra is kész tervekkel rendelkezik. Ha pedig a helyzet úgy hozná, a folyamatosan készülő oltóanyag közvetlenül az úgynevezett oltóközpontokba kerülne, ahol a háziorvosok "éjt nappallá téve" oltanák a lakosságot - tette hozzá a szóvivő.

A vakcina magyarországi gyártását nem befolyásolja az a tény, hogy Kanadában első ízben sikerült meghatározni az új típusú H1N1-vírus DNS- szekvenciáját (bázissorrendjét) - mondta Németh Zsolt az MTI kérdésére.

Magyarázata szerint a DNS-szekvencia meghatározása tulajdonképpen a vírus szaporodásához szükséges információ-sorrend felfedezését jelenti. Fontos ismeretről van szó, mert a kutatók egyre inkább megértik: mivel is állunk szemben.

Mindez azonban nem befolyásolja, így nem is gyorsítja meg az új influenzavírus elleni oltóanyag gyártási előkészületeit - mondta az Omninvest szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda este nyilvánosságra hozott adatai szerint 23 országban 1893 ember fertőződött meg bizonyíthatóan az új típusú influenza vírusával. Ebből 942 eset Mexikóban történt, ahol 29-en bele is haltak a betegségbe. (A mexikói hatóságok adatai ennél magasabbak.)

A második helyen az Egyesült Államok van, a WHO statisztikája szerint 642 bizonyított fertőzéssel és 2 halálesettel. Európában a leginkább érintett ország Spanyolország, ahol az új típusú H1N1-vírussal megfertőzött emberek száma 81-re nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását