2024. május 9. - Gergely

Mikola zárt ülést akar

A Fidesz kezdeményezte a parlament egészségügyi bizottsága zárt ülésének összehívását az influenzajárvánnyal kapcsolatban - mondta Mikola István, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten.
2009. május 7. csütörtök 13:43 - HírExtra
Az új influenzavírus megjelenéséről tartott, a Fidesz és a Fidelitas által közösen szervezett konferencián a politikus azt mondta: a lakosság megfelelő tájékoztatása és a helyzet átláthatósága érdekében van szükség a bizottsági ülésre, amelynek időpontjáról tart az egyeztetés.

Az első lépés az kell, hogy legyen, hogy a nemzeti gyógyszerkészletre, különös tekintettel az influenzavírus elleni készletek mennyiségére vonatkozó adatok titkosságát fel kell oldani - jelentette ki Mikola István.

A politikus előadásában úgy fogalmazott: a kormányzat "félalvó" állapotban van, nem teszi a dolgát. Mint hozzátette, már többször felhívták a kormány figyelmet arra, hogy fel kell tölteni a gyógyszerkészleteket és nyilvánosságra kell hozni azok mennyiségét, amely most még Magyarországon államtitoknak minősül.

"Kicsik ezek a készletek és egy nagy járvány esetén elégtelenek" - mondta Mikola István.
Megjegyezte: a legtöbb ország közzéteszi, nyilvánosságra hozta gyógyszerkészletének mennyiségét.

Mikola István felhívta a figyelmet arra, hogy semmiféle pánikkeltésre nincs ok a megbetegedésekkel kapcsolatban, Magyarország rendelkezik oltóanyaggyártó kapacitással és van pandémiás terve. Ugyanakkor véleménye szerint az egészségügyi kormányzatnak újra kellene gondolnia a kórházi ágyak számát, mert egy esetleges járvány esetén a mostani kapacitás nem lesz elég. A politikus megemlítette: a fertőző betegek rendelkezésére álló ágyak számát a struktúraátalakítás nyomán 20 százalékkal csökkentették.

Jankovits István virológus a konferencián arról számolt be, hogy a szakemberek a mexikói térségben már 2005 óta figyelték a vírus "mozgását". Az országok között működő járványügyi és mikrobiológiai figyelőrendszernek köszönhetően nagyon gyorsan észrevették a vírus változását és terjedését.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy a mexikói halálesetek valószínűleg összefügghetnek az ország egészségügyi-közegészségügyi, szociális helyzetével.
Jankovits István szerint az elkövetkező három évben nagy influenzaaktivitással kell számolni, erre kell felkészülni, azonban ha mindenki betartja a szabályokat, akkor nem lehet nagy baj.

Az oltóanyaggyártó kapacitással kapcsolatban elmondta, hogy a megfelelő előkészületek után a vírusmintából 8-12 hét alatt elkészülhet az első félmillió adag oltás.
Kérdésre válaszolva közölte: az új vírussal szemben adhat bizonyos keresztvédettséget a szezonális influenza elleni védőoltás, amelyből évente 1,5 millió ember részesül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását