2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egy nagy gombóc lesz a baloldal?

A baloldal arra készül, hogy az európai választások nyomán az Európai Parlament (EP) meghatározó pártcsaládjává váljon - jelentette ki csütörtökön Göncz Kinga Egerben.
2009. május 7. csütörtök 12:10 - HírExtra
A gazdasági válság idején felértékelődnek a baloldal által képviselt szociális kérdések és a szolidaritás, ezért jó az esély arra, hogy az Európai Szocialista Párt (ESZP) többségbe kerül az EP-ben - közölte sajtótájékoztatón az MSZP EP-listájának vezetője.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az ESZP volt az a pártcsalád, amely a Magyarországot sújtó krízis, a forint elleni támadás idején konzekvensen kiállt a Magyarországnak nyújtandó segítség mellett, s azt is szorgalmazta, hogy az euróövezeten belüli tagországok szolidaritást mutassanak az övezeten kívüli tagállamok iránt.

Ennek is köszönhető - folytatta -, hogy elsősorban EU-forrásokat használhat a válságkezeléshez az ország. Annál is inkább, mert saját forrásai nem volnának elegendőek a krízis elhárításához.

Ugyanakkor az uniós fejlesztési alapokat is úgy hívhatja le az ország, hogy az a válság hatásait csökkentse, a többi között a munkahelyteremtés és a kis- és középvállalkozások támogatása nyomán - tette hozzá a politikus.

A volt külügyminiszter a továbbiakban igen fontosnak nevezte, hogy a magyar választópolgárok minél nagyobb számban adják le szavazataikat az EP-választások alkalmával.

Ugyanis a 22 képviselő annál eredményesebben tudja képviselni az országot, minél nagyobb szavazói akarat áll mögöttük, illetve a magas részvétel növeli az ország presztízsét is.

Továbbá kívánatosnak tartja az EP-ben mandátumhoz jutó magyar politikai erők együttműködését is, mert a belpolitikai viták kiteregetése igen kockázatos tényező, és negatívan befolyásolja a befektetők számára is az ország megítélését - mondta.
Ugyancsak fontos feladatként említette a kirekesztés és a rasszizmus elleni fellépést, mert elfogadhatatlan az antiszemitizmus és a romák elleni gyűlöletkeltés nyílt térhódítása.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett: lehetséges tartja az euróövezeti tagság feltételrendszerének enyhítését. Elsősorban azáltal, hogy lerövidül az az időszak, amelyet a csatlakozás előtt el kell töltenie Magyarországnak az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerben.

Mindehhez azonban a törekvés konzekvens képviseletére, illetve intenzív háttértárgyalásokra van szükség - szögezte le.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy reagált: előnyt jelenthet számára az EP-ben, hogy korábban a külügyi tárcát irányította, ugyanis ő már tapasztalatokat szerzett az EU döntéshozatali mechanizmusát illetően, és sok személyes ismeretségre is szert tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását