2024. május 3. - Tímea, Irma

Gusztos szerint hibás az MSZP javaslata

Elhibázottnak tartja az MSZP alkotmánymódosító javaslatát Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese erről nyílt levélben tájékoztatta kedden Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetőt.
2009. május 5. kedd 22:09 - HírExtra
"Alkotmánymódosítási javaslatuk benyújtását elhibázottnak tartom. A javaslat tartalma, formája és az előzetes egyeztetés nélküli eljárás számomra azt jelzi, hogy önök nem a problémát akarják megoldani, hanem csak politikai hasznot remélnek az ilyen típusú kezdeményezésekből" - fogalmaz a szabaddemokrata politikus nyílt levelében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Az MSZP hétfőn nyújtotta be azt az alkotmánymódosítási javaslatát, amely kimondja, hogy tilos az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése.

A 96 MSZP-s képviselő által aláírt indítvány azt is javasolja, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság gyakorlása ne irányulhasson nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék hangoztatására, terjesztésére. Emellett ne engedje olyan politikai, katonai vagy katonai jellegű szervezet, csoport támogatását dicsőítését, népszerűsítését, illetve védelmezését, amelyek személyeket vagy csoportjait életüktől, emberi méltóságuktól, szabadságuktól akarnak megfosztani.

A szocialista frakció a gyülekezési jog tekintetében azt kezdeményezi: kerüljön be az alaptörvénybe, hogy annak gyakorlása nem irányulhat többek nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, illetve a véleménynyilvánítás szűkítése esetében már felsorolt kategóriákra. Hasonló elven egészítenék ki az egyesülési jogról szóló passzust is.

Az SZDSZ a megoldás pártján áll - hangsúlyozza Gusztos Péter, majd hozzáteszi: az SZDSZ ezért is kezdeményezett négypárti egyeztetést ebben a kérdésben.

A politikus szerint a Fidesz és a KDNP el fogja utasítani ezt a javaslatot, így nem lesz meg a szükséges kétharmados többség.

Gusztos Péter levelét megelőzően, még kedden délután Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a javaslattal kapcsolatban azt mondta az MTI-nek: a holokauszttagadás büntetéséről szóló MSZP-s alkotmánymódosításból egy rendelkezést tart támogathatónak. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy szerinte a javaslat számos szükségtelen és értelmetlen jogkorlátozó intézkedést is tartalmaz, amely nem fogadható el.

A szabaddemokrata politikus levelében arról a meggyőződéséről is ír, mely szerint "a borítékolható sorsú alkotmánymódosítási kísérletek helyett a meglévő jogszabályokat kellene pontosítani", s ezekkel kellene fellépni az egyre nyíltabb és durvább szélsőjobboldali erőszak ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását