2024. május 3. - Tímea, Irma

MSZP: Okafogyott Szili elítélése

Az MSZP pécsi szervezete szerint okafogyott a Baranya Megyei Bíróság keddi határozata, melyben választási törvénysértést állapított meg Szili Katalin és az MSZP terhére azért, mert a pécsi szocialista polgármesterjelölt az "Összefogás" jelöltjeként népszerűsítette magát választási plakátjain.
2009. május 5. kedd 21:43 - HírExtra
"Nyitott kapukat dönget a Baranya Megyei Bíróság, amikor elvitatja a nyolc szervezet és párt által támogatott Szili Katalin jogát egy nagy "Ö" betű használatától. A bíróság kimondta, hogy a plakátokról a nagy kezdőbetűvel írt "Összefogás" szó eltávolítása szükséges, ugyanakkor az összefogás szó napok óta egyforma betűkkel szerepel Szili Katalin plakátjain" - olvasható a pártnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MSZP pécsi szervezete hozzáteszi: a valódi összefogás nem a papíroktól és a jogi procedúráktól, hanem a pécsiek és a pécsi szervezetek szabad akaratából és döntésével jött létre.

A közlemény szerint tiszteletben tartják a Baranya Megyei Bíróság döntését, mindazonáltal továbbra is a másodfokú választási bizottsági határozatot látják szakmailag megalapozottnak. Azon pedig megdöbbentek, miként lehet hosszas, heteken át húzódó jogi vitát folytatni arról, hogy "egy egyszerű köznév nagy kezdőbetűvel írva kisajátítható-e egy szervezet által, amely egyébként hosszú évek óta a Fidesz támogatója, mégis civilnek állítja be magát".

A Baranya Megyei Bíróság kedden hozott jogerős határozatában kimondta: Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelvét, és kötelezte Szili Katalint, valamint az MSZP-t, hogy a kifogásolt plakátokról három napon belül távolítsa el az "Összefogás" szót.

A jogsértés megállapításáért Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alelnöke fordult a bírósághoz. Beadványában kifogásolta, hogy Szili Katalin egyes választási plakátjain és szórólapjain "a MÁJUS 10-ÉN szavazzon az Összefogás jelöltjére!" szöveg szerepel. Úgy ítélte meg, az "Összefogás" szó azt sugallja, hogy az egyesület Szili Katalint támogatja a polgármester-választáson, holott a szervezet egy másik jelöltet támogat.

A megyei bíróság indoklása szerint a pécsi székhelyű ÖPE nyilvántartásba vett társadalmi szervezet, a választásban érintett résztvevő, bejelentett jelölő szervezet. A kifogásolt plakátok és szórólapok azzal, hogy a jelöltet az egyesület nevére emlékeztető "Összefogás" jelöltjeként népszerűsítették, alkalmassá váltak arra, hogy a választók azt a téves következtetést vonják le, miszerint az egyesület Szili Katalint polgármesterként jelölte, holott valójában a másik polgármester-jelöltet támogatja.

Az ügyben az első fokon eljáró helyi választási bizottság korábban a bírósággal megegyező határozatot hozott, a területi választási bizottság azonban megváltoztatta azt. Kővári János ezért fordult felülvizsgálati kérelemmel a jogerős döntést hozó Baranya Megyei Bírósághoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását