2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bajnai kielégíti az IMF-et?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg kielégítőnek tartja majd a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő csomagját az IMF és az Európai Unió küldöttségének soron következő budapesti tárgyalásán, amelyen megvitathatják a korábbi megállapodásban szereplőnél valamivel nagyobb költségvetési hiány engedélyezését - jelentette szerdán szakértőkre hivatkozva a Reuters.
2009. május 6. szerda 15:10 - HírExtra
Értesülések szerint az IMF és az EU küldöttsége az eredeti terveknek megfelelően szerdán érkezik Magyarországra, hogy áttekintse a pénzügyi folyamatokat, a hiány alakulását, valamint a gazdasági kilátásokat. Ez lesz az első konzultáció azóta, hogy a magyar kormány szerint akár 6 százalékot is elérhet a GDP visszaesése a korábbi 3,5 százalékos prognózis helyett - áll a Reuters jelentésében.

A szakértők megvizsgálják, hogyan halad a 25,1 milliárd dolláros hitelkeretről szóló tavalyi megállapodásban szereplő program végrehajtása. Az IMF ennek alapján dönt majd arról, hogy folyósítja-e az általa biztosított 12,3 milliárd eurós kölcsön következő, harmadik részletét.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a küldöttség várhatóan elégedett lesz a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő csomagjával. "A magyar IMF-program teljesítménye talán a legjobb jelenleg az egész térségben, Bajnai csomagja pedig biztosíthatja, hogy a most következő második felülvizsgálat gond nélkül lezárul, aminek eredményeképpen az IMF a jövő hónapban további támogatást nyújthat" - mondta Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank elemzője. Elemzők szerint a tárgyalásokon felmerülhet a 3 százalékosnál kissé magasabb hiány engedélyezésének kérdése is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását