2024. május 23. - Dezső

Erdélynek erős EP-képviseletre van szüksége

Az erdélyi magyarság erős európai parlamenti képviselete kulcsfontosságú lehet az autonómia ügye szempontjából - mondta pénteken az MTI-nek Csíkszeredában Németh Zsolt.
2009. május 2. szombat 12:13 - HírExtra
Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a Működő Autonómiák Európában - Magyar autonómia-törekvések Erdélyben című nemzetközi konferencián vett részt, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezett a székelyföldi városban. Németh Zsolt szerint az elmúlt másfél év már bizonyította, hogy Tőkés László EMNT-elnök EP-képviselői tevékenysége, illetve az erdélyi magyarok brüsszeli jelenléte európai szinten is láthatóvá teszi az erdélyi magyar ügyet.

Ennek keretében a fideszes politikus az MTI-nek megállapította: az Európai Parlamenti képviselet fontos politikai eszköz lehet az erdélyi magyar autonómia megvalósításában, de szükség van regionális, nemzeti és külpolitikai bilaterális eszközökre is - mondta.

Az előadó szerint a magyar nemzetpolitika megújítása az új magyar kormány feladata lesz, ennek középpontjába kell állítani a határon túli magyar közösségekkel való párbeszéd intézményének újbóli megteremtését. Mint mondta, a Magyar Állandó Értekezletet gyakorlatilag megszüntette az eddigi magyarországi kormányzat.

Tőkés László előadásában számadatokkal mutatta be, hogy milyen mértékben változott Erdély etnikai térképe, hogyan csökkent a magyarok aránya, főként a városokban. Hangsúlyozta, hogy az unió alapelvei tiltják az egyes régiók etnikai összetételének erőszakos megváltoztatását.

A református püspök szerint ezért szemlélet- és módszerváltásra van szükség a kisebbségpolitikában. A romániai magyarság számára nem vezet célra a kijárásos politika, ehelyett intézményes, törvényekben rögzített jogok rendszerét kell kialakítani, ezek között is az autonómiarendszer kiépítése a legfontosabb. A püspök szerint legalább a székelyföldi fejlesztési régiót létre kellene hozni a történelmi Székelyföldön, erre épülhet a székelyföldi területi autonómia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását