2024. április 29. - Péter

Brutálisan nehéz lesz, de van szívünk...

Azzal, hogy a magyarok 6-0-ra kikaptak az osztrákoktól, és a dánok 3-1-re nyertek a németek ellen, gyakorlatilag Pat Cortina szövetségi kapitány csapata már csak az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat a svájci jégkorong-világbajnokságon a bennmaradásért folyó küzdelemben.
2009. május 3. vasárnap 08:45 - HírExtra
Egyrészt vasárnap le kellene győzni az egyre jobb formát mutató dánokat, másrészt az osztrákok nem nyerhetnek 60 perc alatt - azaz 3 pontot érően -, máskülönben a magyarok visszaesnek a divízió I-be. A németek eleve nem búcsúzhatnak, mert jövőre ők rendezik a vb-t.

"Össze kell magunkat kapni, főleg fejben. Újra át kell venni az alapokat: minden pályára lépés alkalmával, minden cserében a maximumot kell nyújtani, és az ilyen 40-50 másodpercekből áll össze a mérkőzés. Ha ezeket a cseréket elbukjuk, elveszítjük a meccset. Ilyen egyszerű. Amíg rosszul védekezünk, addig nem tudunk jól támadni. Szuper hiába védett jól, ha az osztrákok rendre előbb érnek a kapu elé" - mondta az MTI-nek Pat Cortina, aki szombat kora délután vezényel edzést tanítványainak.

"Fáradtak voltunk, eljött a holtpont, de ígérhetem, a hátralévő meccseinket is harcolunk. Hátha sikerül a bennmaradás" - tette hozzá Tokaji Viktor.

A dánok elleni csata sem ígérkezik könnyűnek, az ellenfélnél szerepel az észak-amerikai profiliga, az NHL egyik legtehetségesebb hokisának tartott Mikkel Bödker, aki még a fiatalok számára rendezett All Star-gálán is szóhoz jutott. A csatár a legendás Wayne Gretzky együttesében, a Phoenix Coyotesban szerepel, az elmúlt idényben - amikor is 1,725 millió dollárt keresett - 78 mérkőzésen 11-szer volt eredményes, és adott 17 gólpasszt is. Rajta kívül Peter Regin játszik az NHL-ben, hol az Ottawa Senatorsban, hol annak tartalékegyüttesében, és 11 NHL-meccsen két pontot (1 plusz 1) termelt.

Mikkel Bödker és Regin mellett másik két dán hokis tagja az NHL-nek, de Frans Nielsen (New York Islanders), valmint Jannik Hansen (Vancouver Canucks) nem tudott eljönni Svájcba: előbbi sérült, utóbbi pedig még szerepel a tengerentúli rájátszásban. A jelenlegi dán válogatottban Philip Larsen, Morten Madsen, Kim Staal és Sebastian Dahm is állt vagy áll kapcsolatban NHL-es alakulattal.

A vb-n a skandináv együttes a csehektől 5-0-ra, a finnektől 5-1-re, a norvégoktól pedig hosszabbítás után 5-4-re kapott ki, így került az alsó ágra, amelynek nyitófordulójában 3-1-re legyőzte pénteken a németeket. A magyarok eddig négyszer buktak: a szlovákoktól 4-3-ra, a kanadaiaktól 9-0-ra, a fehéroroszoktól 3-1-re, majd a bennmaradásért 6-0-ra az osztrákoktól. A dánok egyetlen mutatóban rosszabbak csak a magyaroknál, még pedig az emberhátrányok kivédekezésében, minden másban a Cortina-csapat előtt állnak.

A két együttes eddig 59-szer találkozott egymással, 31-szer nyertek a magyarok, 24-szer a dánok és volt 4 döntetlen, az összesített gólkülönbség 267-209. Intő jel, hogy az utolsó öt derbin kivétel nélkül dán siker született. Köztük volt a 2002. április 20-i székesfehérvári ütközet is: 6-2-es diadalukkal az északiak feljutottak az élvonalba, amelynek azóta is töretlenül tagjai. A legutóbb meccs szintén Fehérváron volt, 2004. szeptember 5-én, az Euro Hockey-torna keretében 3-1-re nyertek a vendégek.

A magyarok utoljára 1998. november 8-án Dunaújvárosban diadalmaskodtak, akkor 4-1-lett. Az utolsó tétmeccses győzelemig 1976. március 13-ig kell visszautazni az időben: a gdanski C csoportos vb-n 10-2 volt a végeredmény "ide".

A várható összeállítások:
-------------------------
Magyarország:
kapus: Szuper Levente (Budai Krisztián, Hetényi Zoltán)
hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs (Ondrejcik Rastislav)
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Holéczy Roger, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Kóger Dániel
Dánia:
kapus: Patrick Galbraith (Frederik Andersen, Sebastian Dahm)
hátvédek: Philip Larsen, Kasper Pedersen - Jesper Damgaard, Mads I Christensen - Mads Bödker, Daniel Nielsen - (Philip Hersby)
csatárok: Morten Madsen, Mikkel Bödker, Peter Regin - Morten Green, Kim Staal, Nichlas Hardt - Kasper Degn, Mads II Christensen, Julian Jakobsen - Rasmus Olsen, Kim Lykkeskov, Thor Dresler, Alexander Sundberg, Jesper Jensen

A bennmaradásért lejátszott eddigi mérkőzések:
------------------------------------------------
Ausztria-Magyarország 6-0
Dánia-Németország 3-1

A további program:
------------------
vasárnap:
MAGYARORSZÁG-Dánia 12:15 ó, Zürich
Németország-Ausztria 12:15 ó, Bern
hétfő:
MAGYARORSZÁG-Németország 12:15 ó, Bern
Dánia-Ausztria 12:15 ó, Zürich

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását