2024. április 28. - Valéria

Legyen ön is betyár!

Az alföldi betyárok és pásztorok világát felidéző betyártoborzót rendeznek pénteken és szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
2009. április 30. csütörtök 10:15 - HírExtra
A színpompás rendezvény péntek délelőtt a Hunyadi-huszárok vezette lovasok felvonulásával kezdődik, majd a betyárok és pandúrok puskaporos harca következik – tájékoztatta az MTI-t Márton Katalin, az emlékpark munkatársa.

A vendégeket lovasbemutató, majd betyárpróbák is várják, ahol kicsik és nagyok népi ügyességi, erő- és bátorságpróbákon bizonyíthatják képességeiket. Délután tréfás mesék, gólyalábas vásári komédia, patkolókovácsok bemutatója szórakoztatja a vendégeket, a sokáig maradók napnyugta után pedig a pásztortűz mellett egy táncház részesei lehetnek.

A szombati nap leglátványosabb eseményei a Puszták Népe Lovas Viadal előfutamai és a rendezvény ópusztaszeri döntője lesz. A látványos virtuskodáson a lovas és ló bebizonyíthatja összeszokottságát. Az izgalmas, játékos feladatok – báránylopás, szlalom, ágyúfordítás, pénzfelkapás és más próbák - magas szintű végrehajtása a lovastól ügyességet, rátermettséget, lovától nagyfokú idomítottságot feltételez.

A dicsőség mellet a győztesek értékes, egyedi díjakban részesülnek. A legjobb lovas Rózsa Sándor kétcsövű - formája miatt disznólábnak nevezett - fegyverének hiteles, működőképes másolatát birtokolhatja egy éven keresztül. A különleges vándordíjat azután a következő esztendőben meg kell védenie, azaz ismét bizonyítania kell, hogy ő a legrátermettebb betyár az országban.

A második díj egy külön erre az alkalomra készített, egyedi ostor, a harmadik helyezett jutalma pedig egy betyárfokos lesz.

A látogatókat mindkét nap kirakodóvásár, iparos bemutatók (ostor- és cifraszűrkészítés, bőrkikészítés), az alföldi pásztorokról és betyárokról szóló kiállítás várja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását