2024. május 19. - Ivó, Milán

Fidesz: Nincs elég sertésinfluenza gyógyszer

A Fidesz elégtelennek tartja a sertésinfluenza ügyében tett eddigi kormányzati intézkedéseket, az ellenzéki párt szerint fel kell tölteni a vírusellenes készleteket, mert kevés a gyógyszer – mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. április 30. csütörtök 12:36 - HírExtra
Mikola István azt mondta, információik vannak arról, hogy kevés vírusellenes gyógyszer áll rendelkezésre Magyarországon. Nincs elég gyógyszer, „nagyon kicsik” a készletek - fogalmazott kérdésre válaszolva.

A politikus emellett tarthatatlannak nevezte, hogy a készletekkel kapcsolatos információk titkosak, szerinte a lakosságnak joga van tudni arról, hogy védelme érdekében a kormányzat milyen készletekkel, milyen akciókkal, milyen tervekkel rendelkezik.

Mikola István emlékeztetett arra, hogy legutóbb Anglia számolt be arról, hogy 30 milliós készletüket 50 milliósra emelik, "Magyarországon azonban nem lehet tudni, mi zajlik a kormányzati függönyök mögött".

A politikus hangsúlyozta, hogy a vírusellenes készítmények csak akkor hatnak, ha a betegség kezdetekor, az első egy-két napban veszik be őket, ezért nem elég raktárakban felhalmozni a készleteket, hanem el is kell juttatni a lakosság közelébe.

A Fidesz képviselője emellett úgy vélte, hogy fel kellene gyorsítani a védőoltás elkészítésének az előkészületeit. Mint mondta, Magyarország nemcsak egészségügyi hanem gazdasági hasznot is húzhatna abból, hogy a világon egyedül rendelkezik olyan oltóanyag-előállító gyártósorral, amely képes a vadvírusból rövid idő alatt vakcinát előállítani. Nem értjük miért a lemaradás - jegyezte meg.

Szerinte át kellene gondolni a fertőző betegek ellátásának kapacitását is, ugyanis még Molnár Lajos minisztersége idején megnyirbálták az ágyszámokat, és kevés ápoló személyzet is.

Mikola István úgy vélte, hogy növelni kell a hagyományos influenza elleni lakossági átoltottságot, ugyanis bebizonyosodott, hogy ez bizonyos fokig védettséget biztosít az új vírus ellen is. Mint mondta, ezért fel kell használni a még raktáron lévő, tavaly legyártott vakcinát.

A politikus arra szólította fel a kormányt, hogy szakítsa meg "félalvó állapotát", és tegyen meg minden szükséges intézkedést a megelőzés érdekében, és tájékoztassa megfelelően a lakosságot.

Az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke úgy vélte, ha szerencsétlenül alakul a helyzet, akkor az új vírus világjárványt is okozhat. Felidézte, hogy 1918-ban a spanyolnáthajárványban 50 millióan haltak meg, az 1968-as honkongi influenzajárványnak Magyarországon is több ezer áldozata volt, a mostani új vírus pedig ugyanolyan szerkezetű, mint ami ezt a két járványt okozta.

Szerinte ha világjárvány lesz a megbetegedésből, akkor józan számítások szerint Magyarország térségébe nyár végén, ősz elején juthat el a vírus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a sertésinfluenza nem jó elnevezés, hiszen egy új vírusról van szó, amelyben kombinálódott a sertésinfluenza, az emberi influenza és a madárinfluenza.

Kiemelte: a sertéshússal nem lehet elkapni a betegséget, ezért sem szerencsés a sertésinfluenza elnevezés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását