2024. május 17. - Paszkál

Vörösen világító kutyákat klónoztak

Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak dél-koreai tudósok, akik szerint módszerük révén genetikai megbetegedéseket is lehet majd gyógyítani.
2009. április 29. szerda 10:35 - HírExtra
Korábban amerikai, japán és európai tudósok már klónoztak fluoreszkáló egereket és sertéseket, ám ez az első eset, amikor "világító" ebeket hoztak volna létre a kutatók.

Négy beagle-ről van szó, "akik" mind a Ruppy névre hallgatnak. Nevük a ruby, azaz a rubinvörös és a puppy, vagyis kutyakölyök szavak ötvözetéből született, azaz rubinkutyát jelent.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói Li Bjong Csun professzorral az élen egy beagle fajtájú kutya bőrsejtjeit használta, amelyekbe fluoreszkálást kiváltó géneket implantáltak, majd a genetikailag módosított sejtmagokat petesejtekbe ültették. A továbbiakban a petesejteket a "béranya", egy helyi keverékkutya méhébe ültették. 2007 decemberében látott napvilágot a hat beagle-szuka, amelyek szervezete vörösen fluoreszkáló fehérjét termelt. A hat kutyakölyökből kettő elpusztult, a megmaradó négy viszont jó egészségnek örvend.

A dél-koreai kutatók, akik DNS-vizsgálat segítségével bizonyították be, hogy a kutyák a sejtdonortól származnak, munkájukról a Genesis című tudományos folyóirat online kiadásában számoltak be.

A négy beagle napvilágnál teljesen úgy néz ki, mint "közönséges" fajtársai, ám ultraibolya fény hatására vörösen "parázslanak". A kutyák körme, valamint hasa, ahol igen vékony a bőr, még szabad szemmel is vörösnek látszik.

"Nem az a lényeges a munkánkban, hogy klónozott kutyáink vörösben fluoreszkálnak, hanem hogy géneket ültettünk be" - magyarázta Li professzor, aki az ebeket a világ első transzgénikus kutyáinak nevezte.

A tudós azt is bejelentette, hogy a kutyaklónozás során öröklődő betegségeket kiváltó humán géneket is beültetett. Reményei szerint e kísérletek révén új gyógymódok születnek olyan öröklött betegségek kezelésére, mint a Parkinson-kór. További részletekbe azonban nem bocsátkozott, mondván, hogy ezek a kísérletek folyamatban vannak jelenleg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását