2024. május 17. - Paszkál

Nemcsak a hazai vasút döglődik

Közel egy milliárd euró veszteséget halmozott fel tavaly az osztrák államvasutak(ÖBB), a MÁV Cargo tulajdonosa. A társaság szerdai közleménye szerint a válság miatt szükségessé vált leírások és tartalékolások rontották a csoport mérlegét.
2009. április 29. szerda 18:30 - HírExtra
A MÁV Cargo esetében például a 400 millió euróért megvett cég értékét 64 millió euróval csökkenteni kellett a cég könyveiben a válság és a forint gyengülése miatt. Az ÖBB-nél tavaly 965 millió euró veszteség keletkezett adó után, míg 2007-ben még 42 millió volt a profit. Mínuszban volt tavaly az üzemi eredmény is: a mérleg 51 millió euró hiányt mutatott, egy évvel előtte még 514 millió euró volt a többlet.

A pénzügyi eredmény mínusz 1,02 milliárd euró volt, egy évvel korábban mínusz 469,2 millió euró. Az értékesítés bevétele 4,87 milliárd euróról 5,03 milliárdra nőtt.

Az idén takarékossággal, és a díjtételek emelésével igyekszik javítani pénzügyi helyzetén a vállalat. A tarifákat idén július 1-jétől átlagosan 4,9 százalékkal emelik.

A forgalom szempontjából jól alakult a tavalyi év: az utasok száma - nem utolsó sorban a labdarúgó Európa bajnokságnak köszönhetően - 2 százalékkal 456 millióra emelkedett. Az árufuvarozás csak kicsivel maradt el a megcélzott 100 millió tonnás határtól, mert a válság miatt a negyedik negyedben 15 százalékkal visszaesett a kereslet, de egész évben kis mértékben ugyan, de másfél százalékkal 98,5 millió tonnára nőtt a forgalom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását